Aktualno
StoryEditor

Ivana Bratanić: Ako je ‘fighterica‘, žena će uvijek biti u poziciji da balansira sve životne segmente

02. Siječanj 2018.

Novo ime na listi Liderovih 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, ali svakako nije novo u sustavu Agram koncerna, gdje je Ivana Bratanić svoju karijeru gradila skoro 20 godina. Početkom ove godine preuzela je čelnu poziciju Euroherc osiguranja. No to joj nije prva uloga na visokim pozicijama, 2009. godine preuzela je funkciju predsjednice Uprave Sunce osiguranja, a 2016. godine imenovana je članicom Uprave Agram life osiguranja.

Kakvom biste opisali trenutnu poziciju žena u vašem sektoru, u odnosu na broj i status muških kolega?

- Iako smatram da je puno važnije koliko je pojedina osoba kompetentna za neku poziciju nego kojeg je spola, vjerujem da određena ravnoteža i po tom pitanju igra određenu ulogu u uspješnom poslovanju svake tvrtke i razvoju zdrave organizacijske klime. Sve je više kompanija na svjetskoj razini koje prepoznaju važnost veće uključenosti žena u upravljanje tvrtkom pa se povećava i doprinos žena u poslovnom svijetu u Hrvatskoj. Tako je i u osigurateljnoj industriji, u kojoj su žene u top menadžmentu zastupljenije negoli u ostalim dijelovima financijske industrije.

>>> Ana Stojić Deban: Podcjenjivačkim jezicima možete odgovoriti samo rezultatima

Osiguranje je, naime, vrlo specifična branša u kojoj su iznimno važne osobine koje u pravilu krase žene, a to su socijalna osviještenost, intuitivnost i suosjećajnost, jer nam naši korisnici dugoročno daruju povjerenje da ćemo biti uz njih u teškim životnim situacijama, kada im se dogodi neka nepredviđena okolnost. Zahvaljujući intuitivnosti i vizionarstvu naših vlasnika i dioničara te predsjednice Nadzornog odbora Mladenke Grgić, u Euroherc osiguranju imamo optimalan omjer muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama. No, bez obzira na spol i status u tvrtki, smatram da svaki zaposlenik na svom radnom mjestu mora ispuniti i nadmašiti svoja i očekivanja nadređenih, konstantno ulagati u razvoj karijere te unaprjeđenje znanja i vještina.

Možete li mi molim Vas navesti nekoliko ključnih izazova s kojima ste se suočavali u svojoj karijeri kao žena?

- Suočavala sam se s istim izazovima s kakvim se suočavaju moji kolege jer nikad u karijeri nisam imala osjećaj da me se percipira drukčije zato što sam žena. Uz podršku radne okoline, prijatelja i obitelji, vjerujem da svaka žena može ostvariti svoje potencijale i uspjeti u karijeri.

Koji će Vam biti najveći izazovi na trenutnoj poziciji?

- Euroherc je u travnju ove godine napravio iskorak i proširio poslovanje na austrijsko tržište. S obzirom na daljnja širenja tržišta i poslovne perspektive, u Društvu su otvorene mogućnosti za napredovanje mlađeg kadra, od kojih se očekuje novi polet i nove ideje. Naime, tijekom 25 godina postojanja postavljen je snažan sustav, a sada je na nama, novim generacijama da nastavimo stvarati nove vrijednosti na čvrstim temeljima koje su generacije prije nas tako dobro postavile. Upravo će i meni i ostalim članovima Uprave Euroherc osiguranja, kao i cijelom menadžmentu, najveći izazov biti s jedne strane održati stabilan rast, poslovnu učinkovitost, visoku kapitaliziranost i inovativnost, te s druge strane dokazati i na zapadnoeuropskim tržištima da smo ravnopravan i značajan sudionik koji je tu došao s namjerom da ostavi neizbrisiv trag.

>>> Lada Tedeschi Fiorio: Izbjegavam romantiziranje vlastitih iskustava

Koje bi bile neke Vaše specifične upravljačke karakteristike?

- Teško je procjenjivati samu sebe, ali osobine koje bih istaknula su predanost poslu, neizmjerna strast, konzistentnost i profesionalnost. Moji muški kolege mi kažu da posjedujem dobre socijalne vještine, intuitivnost i temeljitost, a često se oslanjaju na mene u situacijama kada informacije treba prenijeti suptilno, a složene ideje pojednostaviti i prezentirati te koordinirano usmjeriti ka realizaciji. Svaki menadžer na upravljačkoj poziciji, bez obzira na spol, mora imati izražene moralne vrijednosti, upornost i samopouzdanje.

Koje bi bile neke osnovne razlike u pristupu karijeri i napredovanju žena u vrijeme kada ste krenuli u svijet biznisa i danas, kod mladih generacija žena koje u njega tek ulaze? Uočavate li neku razliku?

- Iskreno, nema tu neke velike razlike. Žena, ako je „fighterica“, dinamična i ambiciozna, uvijek će biti u poziciji da balansira sve životne segmente, bezrezervno se daje i veseli svakom koraku naprijed. Tako je bilo prije dvadeset godina, tako je i sad. Možda je sad životni tempo općenito brži, a kao dio jedinstvenog EU tržišta u kontaktu smo s više međunarodnih kompanija, što intenzivira svakodnevne aktivnosti. Sve je to prirodno i iznimno motivirajuće.

05. prosinac 2022 15:22