Aktualno
StoryEditor

Izludjet će Bezosa: Radnici Amazona najavili štrajk u najgorem mogućem trenutku

08. Srpanj 2019.

Radnici Amazonovog skladišta u Minnesoti planiraju veliki štrajk u srpnju. Zašto bi taj potez mogao izluditi slavnog Jeffa Bezosa? Zato što se najavljuje šestosatni zastoj rada baš na prvi dan ljetne rasprodaje poznate i kao Prime Day.

Amazon je tu promotivnu akciju uveo prije pet godina i omogućio velika sniženja na televizore, igračke i odjeću ne bi li privukao nove članove svog Prime kluba koji plaćaju članarinu u zamjenu za besplatnu dostavu i ostale pogodnosti.

- Amazon će ispričati jednu priču o sebi, a to je da mogu dostaviti Kindl u vašu kuću u jednom danu, nije li to divno? Želimo iskoristiti priliku da razgovaramo o tome što je potrebno da bi se taj posao obavio i stavimo pritisak na Amazon da nas zaštiti i osigura sigurne i pouzdane poslove - rekao je William Stolz, jedan od zaposlenika organizatora štrajka, koji će ući u anale s obzirom na to da u SAD-u dosad nije bio običaj organizirati štrajk u dane velikih akcija, kao što se to u europskim poslovnicama Amazona redovito već godinama čini.

Najava štrajka dolazi nakon što je prošle godine postignut dogovor da će djelatnicima biti osigurana minimalna satnica od 15 dolara. Kao jedna od najvrjednijih kompanija svijeta koju vodi jedan od najbogatijih ljudi Jeff Bezos, Amazon je postao simbol ekonomske nejednakosti. Kritičari često navode da Amazon koristi porezne olakšice kako bi gradio skladišta, ali plaća radnike tako malo da su neki prisiljeni tražiti pomoć od vlade da zadovolje neke osnovne potrebe - kao što su hrana i zdravstvena zaštita.

Obećanje da će platiti 15 dolara po satu nije se dogodilo sve dok tvrtku nisu napali političari poput predsjedničkog kandidata Bernija Sandersa, koji je predložio akt „Stop BEZOS“ koji bi nametnuo porez tvrtkama poput Amazona kako bi nadoknadio trošak vladinih pogodnosti za njihove zaposlenike.

Unatoč minimalnoj satnici, uvjeti rada i dalje nisu doživjeli neke veće pozitivne pomake, između ostalog, žale se radnici, kvote produktivnosti nisu ublažene, a to dovodi do nesigurnosti radnih mjesta.

U pismu koje je prošle godine jedan odvjetnik uputio Nacionalnom odboru za radne odnose izjavio je da je stotine zaposlenika u jednom objektu u Baltimoreu otpušteno u roku od godinu dana zbog neispunjavanja kvota produktivnosti.

Radnici koji planiraju štrajk 15. srpnja dobit će podršku kolega. U nastojanju da pokažu solidarnost, nekolicina britanskih inženjera iz Amazona namjerava doletjeti u Minnesotu kako bi se pridružili demonstracijama, gdje će aktivisti zahtijevati da tvrtka poduzme mjere protiv klimatskih promjena, kao i ublažavanje kvota produktivnosti i povećanje broja stalno zaposlenih radnika.

Iako je zamišljen kao nizak udarac, ovaj štrajk Amazonu će biti tek ubod komarca jer je logistički organiziran tako da svaki zaostatak bez puno poteškoća mogu preuzeti druga skladišta. Pa ipak, umjesto da se izvještava o tome koliko je zaradio na Prime Dayju, vijest o štrajku širit će se poput crne mrlje na imenu te kompanije.

24. svibanj 2024 20:58