Aktualno
StoryEditor

Izvršni direktor Alphabeta lani primio 226 milijuna dolara plaće i naknada

24. Travanj 2023.
Sundar Pichai

Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta, matične kompanije Googlea, u 2022. godini ukupno primio je 226 milijuna dolara na ime plaće i kompenzacija, što je više od 800 puta više od prosječne plaće zaposlenika te kompanije.

Njegova je godišnja plaća iznosila dva milijuna dolara, stoji u izvješću koje je kompanija podnijela regulatoru. Povrh toga, za prošlogodišnje poslovanje Pichai je nagrađen sa 218 milijuna dolara, a kompenzacijski paket uključivao je i i gotovo šest milijuna dolara za osobnu sigurnost.

Prosječna godišnja isplata zaposlenicima Alphabeta u 2022., pak, iznosila je 279.802 dolara, pa je kompenzacija izvršnom direktoru tako iznosila 808 puta više.

Ostali izvršni direktori Alphabeta i Googlea zaradili su približno 22 do 35 milijuna dolara kroz godišnje nagrade u obliku dionica, vidljivo je iz izvješća.

To izvješće objavljeno je u trenutku kada je Alphabet započeo s restrukturiranjem poslovanja, među kojima je i smanjivanje broja radnika za 12.000, koje je započelo u siječnju, a doseže 6 posto ukupnog broja zaposlenih.

Googleova direktorica financija Ruth Porat najavila je početkom travnja i da će kompanija ostvarivati dodatnu uštedu smanjivanjem broja prijenosnih računala i usluga.

Inače, naknade izvršnih direktora postale su posebno osjetljiva tema u tehnološkoj industriji, posebice nakon vala otpuštanja u nizu kompanija. Appleov izvršni direktor Tim Cook smanjio si je isplate za ovu godinu, nakon što je izazvao bijes zaposlenika primivši u protekle dvije godine po 100 milijuna dolara na ime plaće i kompenzacija.

Sjetite se ovih brojki kada idući put netko od IT glavešina, poput Gatesa i sličnih kaže da se morate odreći nečega zbog klime ili neke druge izmišljotine.

22. travanj 2024 06:35