Aktualno
StoryEditor

Javni poziv građanima za subvencionirane stambene kredite u rujnu

19. Srpanj 2018.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita za mlade stupio je na snagu u četvrtak, a raspisivanje javnoga poziva građanima za ovu kalendarsku godinu planirano je za rujan, izvijestili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

>>>RBA: Krediti stanovništvu porasli na 119 milijardi kuna

Zakon je Hrvatski sabor donio 29. lipnja i objavljen je u Narodnim novinama od 11. srpnja (broj 61.), a stupa na snagu osam dana od dana objave, znači 19. srpnja.

Zakon omogućuje daljnje subvencioniranje stambenih kredita za mlade, svake kalendarske godine do 31. prosinca 2020. godine.

Očekuje se da će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) uskoro raspisati poziv kreditnim institucijama (bankama) koje žele sudjelovati u provedbi zakona te će nakon njihovog odabira s njima biti sklopljeni ugovori. Javni poziv građanima za ovu kalendarsku godinu planiran je za rujan, podsjećaju iz Ministarstva.

>>>Pažnja, drastično su postroženi uvjeti za stambene kredite

Zahtjev za subvencioniranje moći će podnijeti građani s prebivalištem na području Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje banka, koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan ili kuću, odnosno koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće ili gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

U odnosu na stari zakon, dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Isto tako rok subvencioniranja kredita dodatno se produžuje za dvije godine i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

>>>Stižu nove prilike i značajne izmjene u Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita

Iz Ministarstva podsjećaju da će se subvencioniranje kredita odobravati za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru četvornom u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke, tj. do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisiti će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi i kretat će se od 30 do 51 posto.

Po podacima Ministarstva, do sada je provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita realizirano i odobreno 2.320 zahtjeva za subvencioniranje kredita. Za to je država za prošlu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna, za ovu godinu 42 milijuna kuna, a projekcije za 2019. i 2020. godinu su po 35 milijuna kuna.

>>>RBA: Krediti stanovništvu porasli šesti mjesec zaredom, rast ubrzan

Analiza Ministarstva također pokazuje da je prosječna životna dob korisnika subvencioniranih kredita 33 godine, a prosječna površina stana koje su kupovali uz subvenciju iznosila je 92,85 četvornih metara.

Dosadašnja analiza provedbe Zakona o subvencioniranju stambenih kredita također pokazuje da je prosječna cijena nekretnine koja se kupovala uz subvenciju iznosila 987,43 eura po četvornom metru, a prosječna cijena nekretnine bila je 77.612 eura.

Prosječni rok otplate kredita je 20 godina, prosječna nominalna kamatna stopa 3,27 posto, a prosječna efektivna kamatna stopa 3,43 posto.

>>>Krediti kućanstava porasli na 120,5 milijardi kuna, najviše od 2016.

Prosječan subvencionirani anuitet bio je 1.473,39 kuna ili 195,32 eura, podaci su koje iznose iz Ministarstva na temelju analize dosadašnje provedbe Zakona.

28. svibanj 2023 06:57