Aktualno
StoryEditor

Kako su poslovali naši hotelijeri: Više cijene donijele Maistri velik rast prihoda

04. Kolovoz 2019.

S jednakim brojem gostiju, ali s višim cijenama, Maistra je u prvom polugodištu povećala prihode za 12 posto. I Valamar je povisio cijene za osam posto, zbog čega su mu u tolikom postotku porasli i prihodi

Prema prvim polugodišnjim nerevidiranim i nekonsolidiranim izvještajima sa Zagrebačke burze, na kojoj su izlistane dionice najvećih hrvatskih hotelijera, u prvom polugodištu hotelske tvrtke dobro su poslovale unatoč najavljenim lošim trendovima – možda ne prema fascinantnim dvoznamenkastim stopama, ali s obzirom na okolnosti solidno.

Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma, nedavno je javno rekao da će ovo biti jedna od najizazovnijih turističkih godina, no to se u trenutačnim rezultatima velikih hotelskih tvrtki baš i ne vidi, a u drugom polugodištu poslovanje može ići samo nabolje.

Najviše je u prihodima skočila rovinjska Maistra, inače pod upravljačkom palicom Tomislava Popovića, koja ove godine posluje ‘pod svjetlom‘ novosagrađenoga hotela Park. Najviši su skok zabilježile i njezine cijene, od 12 posto. S otprilike jednakim brojem gostiju imala je i 12 posto veće prihode, stoga je jedini od pet najvećih hotelijera s dvoznamenkastim rastom u prvih šest mjeseci. Valamar Riviera povećala je ukupne prihode za 7,7 posto, s prosječnom cijenom višom za osam posto. No Valamar je zabilježio pad financijskih prihoda od 26,7 milijuna kuna, na 18,8 milijuna kuna.

U njegovu izvještaju piše da su za to krive nerealizirane pozitivne tečajne razlike na dugoročne kredite. U toj je tvrtki zabilježen i pad EBITDA-e od 18 milijuna kuna, na dobitak od 86 milijuna kuna, što je, navodno, posljedica promjene računovodstvene politike (uračunavanja neiskorištenih sati godišnjeg odmora zaposlenika) i tempa knjiženja troškova poslovanja. Valamarov investicijski ciklus 2020. trebao bi iznositi 711 milijuna kuna, ali nema najava da bi se time u ovom krugu mogle okoristiti akvirirane kompanije.

Od ostalih najvećih kompanija Plava laguna porasla je za samo 3,5 posto, a Arena Hospitality grupa ostvarila za tri posto bolji rezultat. Reuel Slonim, predsjednik Uprave Arena Hospitality grupe, ponosno je u izvješću izjavio i da je Društvo prvi put u svojoj povijesti isplatilo dividendu od pet kuna po dionici. Gotovo svim kompanijama rasli su troškovi osoblja u prvom polugodištu, najviše Valamaru, 22,4 posto, zbog zapošljavanja novih ljudi i računovodstvenih metoda; slijedi ga Maistra s 15 posto.

18. travanj 2024 22:14