Aktualno
StoryEditor

Karijera doajena poslovnog novinarstva Ante Gavranovića traje već 65 godina. Čestitamo!

01. Srpanj 2019.

Danas se navršava punih 65 godina kako sam, 1. srpnja 1954., stupio u radni odnos. Priznat ćete da to i nije svakidašnji primjer, tim više što i danas (još uvijek) imam ozbiljne novinarske obveze. Napisao je to jedan od najuglednijih poslovnih novinara u Hrvatskoj na svom Facebook profilu - Ante Gavranović.

- Kada sam počeo raditi, jedan redak teksta u političkoj ili kulturnoj rubrici stajao je 10 dinara. A jedan redak u gospodarskoj rubrici sedam dinara. To vam govori o tome koliko je poslovno novinarstvo bilo podcijenjeno - rekao nam je Gavranović. Napomenuo je kako je poslovno novinarstvo jedno od najzahtjevnijih oblika pisanja za koje se traži veliko znanje.

- Kada kolega u političkom novinarstvu pogriješi, smijat će mu se drugi. A kada kolega u gospodarskom novinarstvu pogriješi, ljudi gube novac. Danas je površnost iznimno veliki problem u novinarstvu, ali u poslovnom novinarstvu je opasan - rekao je Gavranović. U svojoj šest i pol desetljetnoj novinarskoj karijeri proputovao je cijeli svijet i upoznao ljude i mjesta koja prosječan građanin nikada neće.

- Drago mi je da u 86. godini života još uvijek mogu raditi i lijepo je kada te još uvijek trebaju - ističe nam Gavranović. Mladim kolegama, koji se upuštaju u novinarski poziv savjetuje vjerodostojnost.

- Ime i prezime, imidž vjerodostojnosti koji se gradi godinama temelj je poslovnog novinarstva. To se ne dobiva preko noći, to se stječe mukotrpnim i predanim radom - kazao je Gavranović.

Kako je napisao na svom Facebook profilu - bilo je u tom dugom radnom vijeku uspona i padova, lijepih i manje lijepih događaja. To je logično u životnom ciklusu. Odavno sam odlučio da ‘pamtim samo lijepe stvari‘. U osvrtu na prijeđeni put, unatoč greškama koje svatko čini, ne bi ništa mijenjao.

- Kad podvučem crtu ispod svega ipak sam život proveo u ‘crnim brojkama‘.

Redakcija Lidera ovim putem čestita Anti Gavranoviću 65 godina rada u poslovnom novinarstvu!

20. travanj 2024 09:47