Aktualno
StoryEditor

Karlovac: Potpisani ugovori u sufinanciranju Centra za gospodarenje otpadom Babina gora

05. Lipanj 2018.

Župan Karlovačke županije Damir Jelić i gradonačelnici Karlovca, Duge Rese, Ozlja, Ogulina i Slunja s jedne strane, te Marija Tufeković, direktorica KODOS-a, tvrtke za upravljanje budućim Centrom za gospodarenje otpadom Babina gora s druge strane potpisali su danas dva ugovora kojima se stvaraju uvjeti za početak realizacije ovog projekta i u fizičkom, građevinskom smislu.

>>> Zero Waste Hrvatska: Centri za otpad nisu dobri ni za okoliš ni za zdravlje ni za džep građana

Prvi ugovor odnosi se na sufinanciranje izgradnje pristupne ceste Centru Babina gora ukupne vrijednosti 8.707.358,75 kuna, a pošto je Grad Karlovac kao županijsko središte i inicijator cijelog projekta Babine gore tu „podmetnuo svoja leđa“ i prijavio taj projekt za sufinanciranje Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, Agencija je odlučila financirati izgradnju te prometnice sa 7.506.800,00 kuna. Tako će suvlasnici KODOS-a morati sufinancirati samo preostalih 1.200.558,75 kuna za tu neophodnu prometnicu.

>>> Građani prosvjedovali protiv skladištenja otpada u bivšoj podsusedskoj cementari

Drugi ugovor, kazala je direktorica Tufeković, odnosi se na priključenje Centra za gospodarenje otpadom Babina gora na elektroenergetsku mrežu. Vrijednost toga ugovora i radova iznosi 2.160.000,00 kuna, a potpisom ugovora, taj će trošak podijeliti gradovi i županija.

Tijekom izvođenja radova na pristupnoj prometnici, dodala je Tufeković, bit će ugrađene i cijevi vodoopskrbnog sustava Centra, a taj dio svojim će sredstvima financirati karlovački Vodovod i kanalizacija.

>>> Zagrebačka Skupština usvojila Bandićev Plan gospodarenja otpadom

Inače, po davnoj prvotnoj varijanti Centar za gospodarenje otpadom Babina gora, koji će nakon brojnih izmjena raditi na tehnologiji MBO (mehaničko-biološke obrade) nakon izdvajanja reciklabilnog sadržaja, vrijednost čitavog projekta bila je procijenjena na 30-ak milijuna eura, s time da je Centar već trebao proraditi ove godine.

>>> Usvojen novi zakon o gospodarenju otpadom s konceptom kružnog gospodarstva

Marija Tufeković nije mogla danas reći kolika će biti stvarna i konačna cijena Centra kad on proradi, a trebao bi proraditi, kazala je Tufeković, 2021. godine. Njegovim bi se otvorenjem, dodala je, zatvorili sadašnji deponiji diljem Županije, od karlovačkog Ilovca do onih vrlo neprikladnih kao što je Sodol kod Ogulina.

28. travanj 2024 22:23