Aktualno
StoryEditor

Karlovačka županija izabrala partnere u pionirskom pothvatu opamećivanja

28. Lipanj 2019.

Karlovačka županija - pametna županija, naziv je projekta započetog 27. srpnja 2018. godine osnivanjem 27-eročlane Radne skupine za razvoj i provođenje tog projekta. Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak 27. lipnja 2019. godine, dožupanica Martina Furdek-Hajdin, ujedno i predsjednica Radne skupine, kazala je da je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine prihvaćen prijedlog Razvojne strategije Karlovačke županije, a time i realizacija projekta „Pametne županije“ kreće u realizaciju.

Na osnovi rezerviranih sredstava u županijskom Proračunu u iznosu od „130 tisuća kuna +PDV“, Radna skupina putem javne nabave usluga za izradu „Strategije i Akcijskog plana za provedbu strategije do 2022. godine“, kazala je Furdek-Hajdin, kao najpovoljnije ponuđače odabrala je 17. svibnja 2019. godine zajednicu ponuditelja tvrtki InfoDom i InfoComulus.

Ovom strategijom, kazala je Furdek-Hajdin, želimo ići u korak s vremenom i onim koje nas tek čeka, te da si ovim projektom omogućimo alate kojima će naš rad u Županiji biti učinkovitiji i transparentniji. To se odnosi na rad same Županije i svih tvrtki u njenom sustavu upravljanja, te da je namjera da ta strategija postane platforma za implementaciju u niže jedinice lokalne samouprave.

Pojam pametnih gradova, ili često korištene sintagme „Smart City“, već je usvojen, ali mislim, kazala je Furdek-Hajdin, da ćemo biti među pionirima u našem okruženju u uvođenju pojma „Smart County, to jest da ćemo kao „Pametna županija“ biti referentni za ostale županije u Hrvatskoj.

Teško je reći, bez konkretnih odgovora, kako će se provedba Projekta „Pametne županije“ reflektirati na četiri cilja, a to su demografska obnova, potpora gospodarstvu, prirodni resursi i održivi razvoj, te podizanje standarda i kvalitete življenja svih stanovnika Karlovačke županije, kao posljednjoj u nizu fikcija, vizija i misija iz ove strategije. Bilo kako bilo, dožupanica se nada da će Strategija, kao gotov dokument biti na dnevnom redu Županijske skupštine u siječnju 2020. godine.

A današnjim je danom otvorena i internetska javna anketa kojom bi odabrani tvorci Strategije dobili „nultu snimku stanja“, te nakon dobivenih primjedaba i sugestija izvršili analizu na temelju koje će krenuti u izradu Strategije.

Slavko Vidović iz tvrtke InfoDom, kazao je da viša razina digitalizacije od one koju je već navijestio Grad Karlovac, podrazumijeva stjecanje statusa „smartnessa“ odnosno pametnosti u upravljanju na svim razinama, od transparentosti do ušteda u svim vrstama javne infrastrukture.

- Time bi Karlovačka županija postala referentni model „Smart County“, što bi značilo korist za ostale županije od baze planiranja, do faze praćenja provedbe, a to znači i izrade indikatora za praćenje provedbe procesa usvojenih strategija. A to je jako važno, jer se na temelju podloga iz ovog procesa, stječu mogućnosti aplikacija za sredstava iz EU-fondova iz nove financijske perspektive „2021.- 2027.“, u kojem će se sigurno poboljšati mogućnosti iskorištavanja tih sredstava, kazao je Slavko Vidović.

[caption id="attachment_389475" align="aligncenter" width="750"] Foto: Mladen Volarić[/caption]

Tim prije, dodao je, što EU favorizira suradnju s drugim subjektima na sličnoj razini unutar EU-a, na čemu se može polučiti dodatna sredstva za razvoj jedinica lokalne samouprave unutar županija kao korisnika takvih razvojnih sredstava.

Usklađenost te strategije s drugim strategijama jako je važna, kazao je Vidović, u kontekstu donošenja Zakona o sustavu strateškog planiranja upravljanja razvojem, a sve to u kontekstu nacionalne razvojne strategije za razdoblje  2020 – 2030. godine. U tom slučaju ovakvi dokumenti „pametne strategije“ imaju, a to je horizontalno djelovanje.

Na području ovakve županije kao što je Karlovačka, kazao je Vidović, implementacija najsuvremenije digitalizacije posebno dolazi do izražaja s obzirom na infrastrukturnu kompleksnost, od samog funkcioniranja Županije, do unaprijeđenja upravljanja prometom, tim prije što je tu i tanka državna granica, do upravljanja zaštitom prirode, te unaprijeđenjem zaštite od požara i poplava, kao i poboljšanju sustava zdravstva. Za razliku od Grada Zagreba za koji se izrađuje Strategija na šest modela, za Karlovačku županiju Strategija će se izraditi na devet modela. Razliku čini, za Karlovačku županiju vrlo bitan model ruralnog razvoja, što ima i vezu s demografskom obnovom, te zaštita kritičnih infrastruktura, pa s obzirom na kompleksnost Karlovačke županije, ona ima izgled da postane referentna za dobivanje odgovora na sva pitanja i probleme u drugim županijama, kazao je Slavko Vidović.

24. travanj 2024 07:10