Aktualno
StoryEditor

Karlovačkoj županiji dodatnih 40 milijuna kuna za subvenciju kamata poduzetnicima

18. Srpanj 2018.

Karlovačkoj županiji je u srijedu dodijeljeno dodatnih 40 milijuna kuna za kreditni program "Kreditom do konkurentnosti", a ta su sredstva namijenjena razvoju poduzetništva kroz subvencioniranje kredita preko poslovnih banaka.

Dokumentaciju o dodijeljenim sredstvima ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je dodijelio karlovačkom županu Damiru Jeliću na skupu u Poslovnoj zoni Logorište u Karlovcu, gdje je i predstavio neke od mjera i programa Ministarstva. Inače, riječ je o preraspodjeli dijela od 135,85 milijuna kuna neiskorištenih sredstava u okviru kreditnog programa "Kreditom do uspjeha". Taj se program provodi od jeseni 2014. godine pa do iskorištenja kreditnog potencija, odnosno do kraja 2018. godine i to kroz dvije mjere u ukupnom iznosu od 1,15 milijardi kuna.

>>> Karlovačka županija pred demografskim i kadrovskim kolapsom

Po podacima Ministarstva, za mjeru "Kreditom do uspješnog poslovanja" subjektima malog i srednjeg poduzetništva odobreno je 1.944 kredita u ukupnoj vrijednosti od 290,53 milijuna kuna.

Za mjeru "Kreditom do konkurentnosti" županijama i Gradu Zagrebu određen je ukupni kreditni potencijal od 846 milijuna kuna za investicijske kredite, a sredstva za subvenciju kamate osiguravaju Ministarstvo, županije i Grad Zagreb. Županije su iskoristile nešto više od 666,2 milijuna kuna pa neiskorišteni kreditni potencijal iznosi 181,14 milijuna kuna. Tako su stvoreni i uvjeti za preraspodjelu preostalih sredstva na šest županija koje su izrazile želju za povećanjem prvobitno utvrđenog kreditnog potencijala. Među njima je i Karlovačka županija, koja je od dodijeljenih 57 milijuna kuna iskoristila 99,95 posto sredstava te je izrazila potrebu za dodjelom dodatnih sredstava.

Prvi dio ovih sredstava karlovački su poduzetnici "već razgrabili sekundi", a na osnovi toga i ostvarili investicijski zamah, istaknuo je ministar Horvat.

Stoga se od ukupno raspoloživih 181 milijun kuna Karlovačkoj županiji daje nova potporu od 40 milijuna, čime konačne kamatne stope korisnika kredita prema poslovnim bankama ne bi smjele biti više od tri posto, a u velikom postotku čak i niže, rekao je ministar.

>>> ‘407 za 047‘: Karlovačka županija predstavila projekt za svoje općine i gradove

Podsjetio je da se smisao tog kreditnog programa temelji na činjenici da su velikoj većini od oko 90 tisuća registriranih obrtnika i malih poduzetnika u Hrvatskoj, ponajprije  zbog niske kreditne sposobnosti i niza drugih elemenata, sredstva iz kohezijskih i strukturnih fondova EU-a nedostupna.

Župan Jelić istaknuo je kako je u Poslovnu zonu Logorište Karlovačka županija do sada uložila 50 milijuna kuna, i u njoj je trenutno zaposleno 400 radnika, a u tijeku je pet investicijskih zahvata koji će doprinijeti daljnjem zapošljavanju radnika raznih profila.

19. travanj 2024 09:48