Aktualno
StoryEditor

Karlovčani rješavaju kompleks krivnje projektom Nikola Tesla Experience Center

12. Listopad 2018.

Napokon smo došli do točke kad ćemo riješiti naš kompleks krivnje prema Nikoli Tesli i pokušati malo relaksirati osjećaj straha prema Tesli, kazao je na današnjoj prezentaciji projekta „Nikola Tesla Experience Center Karlovac“ Damir Mandić, do prošle godine ravnatelj Gimnazije Karlovac, a sada gradonačelnik Karlovca. On je, kazao je Mandić, tom kompleksu krivnje osobno svjedočio kao ravnatelj Gimnazije Karlovac, jer svaki puta kad bi krenuli s aktualizacijom imena i značaja Nikole Tesle za karlovačku realnu gimnaziju koje je bio učenik, pojavila bi se pitanja „zašto nismo ili zašto jesmo, i onda bismo stali“.

Iako to danas nije eksplicitno naglasio, još za njegova mandata školski odbor odbio je prijedlog preimenovanja Gimnazije Karlovac u Gimnaziju Nikola Tesla, Mandić je tu krivnju usmjerio u konstataciju da „sve ima svoje vrijeme“ i da je to vrijeme došlo 2018. godine i da se krene u „korištenje činjenice da je Tesla stvarno postao Tesla u Karlovcu“.

- A zašto ovaj osjećaj straha od Tesle? Pa, Tesla je u biti mitsko biće! O njemu što god da kažeš, što god da napraviš, nikad dovoljno. Nakon danas viđenoga, mislim da je mlada ekipa iz Real Grupe i projektno-arhitektonskog biroa Pop-Ap uspjela sve te silnice oko Tesle uspjela raspetljati i time su obuhvaćeni i povezani  obrazovni, inovativni, povijesni, te konačno i turistički aspekt projekta, kazao je Damir Mandić.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju derutne stare kuće neposredno uz zgradu Gimnazije koja će zapravo glumiti kuću u kojoj je za školovanja u Karlovcu stanovao Nikola Tesla. Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin kazala je da je u toj kući neko vrijeme živio Ivan Goran Kovačić, a da je nekoliko kućnih brojeva dalje stanovao Tesla, ali ta je kuća odavno srušena. Uz rekonstrukciju te postojeće kuće, objasnila je Anamarija Popovački iz projektnog biroa Pop-Ap, u prostoru iza i iznad nje bit će izgrađen moderni razigrani objekt na trima etažama sa složenim, ali fluidnim rasporedom kretanja, s dijelom koji se može i odvojiti za potrebe rada učenika i mladih znanstvenika, dok će mnoge zastakljene površine biti usmjerene na zgradu Gimnazije i sugerirati njenu povezanost s Nikolom Teslom i njenom ulogom u njegovom znanstveničkom razvoju.

Uostalom, napomenula je dožupanica Furdek-Hajdin, Teslina svjedodžba o završetku gimnazije najviša je njegova potvrda o završenom stupnju školovanja, jer on nigdje drugdje nije dovršio formalno znanstveno obrazovanje pa nije stekao ni diplomu. Iz svjedodžbe se vidi da Tesla nije bio baš najbolji učenik, kazala je dožupanica, no, to bi također trebalo biti i podstrek današnjim i budućim generacijama učenika da genijalnost pojedinog uma nije u tome da u svemu moramo biti najbolji, već da u možda i u svakom od nas postoji neki talent, a to je i poruka nastavnicima da takvim pristupom prilaze učenicima, prepoznaju te talente i pomognu im razviti ih.

[caption id="attachment_363823" align="aligncenter" width="750"] Projekcija kako će kuća izgledati, Foto: Mladen Volarić[/caption]

U dosadašnju izradu projektne dokumentacije, kazala je dožupanica Martina Furdek-Hajdin, uloženo je oko pola milijuna kuna, u čemu je 85-postotni udio sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Po sadašnjim procjenama, izgradnja čitavog kompleksa koštat će oko 15 milijuna kuna. Zadali smo si zadatak da minimaliziramo udio Karlovačke županije u financiranju te investicije, a da vrijednošću i inovativnošću samog projekta izborimo sufinanciranje sredstvima EU-fondova, nešto nalik financijskoj konstrukciji Aquatike slatkovodnog akvarija. Prvi natječaj u vezi Teslinog centra ići će, kazala je Furdek-Hajdin, u okviru Interreg suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore u smislu da dio budućeg centra bude na raspolaganju mladim srednjoškolcima i onima iz višeg stupnja obrazovanja da prve vještine u pozicioniranju na tržištu rada steknu upravo u Nikola Tesla Experience Centru u Karlovcu. Do kraja ove ili početkom 2019. godine planira se ishođenje građevinske dozvole, a u proračunu Županije predviđena su sredstva za inicijalne radove rekonstrukcije ruševne kuće kao ishodišta Centra.

Alen Ranilović, direktor Real Grupe, zadužene za izradu vizualnog identiteta projekta Nikola Tesla Experience Center Karlovac, kao i njegovim sadržajem koji će prikazivati život Nikole Tesle za školovanja u realnoj gimnaziji u Karlovcu, ali ne na klasičan muzeološki način, ali i o Teslinom životu u Smiljanu, New Yorku. Pri tom će se poseban naglasak staviti na multimdeijalnu interaciju Tesle s Karlovcem, bit će izloženi i stvarni predmeti kojima se koristio Tesla za vrijeme školovanja, imenici i oprema iz gimnazijskog laboratorija, ali sve će to biti popraćeno najsuvremenijim tehnološkim rješenjima baziranima na svjetlosnim zidovima, hologramima s mogućnošću stalnih promjena i prilagodbi kako potrebama učenika Gimnazije, tako i raznim drugim aktivnostima za posjetitelje, od kulturnih do znanstvenih događanja u Centru.

Ovom je prigodom prikazan i logo čitavog projekta. S obzirom da je dio inspiracije za sadržaj bila voda, sa zemljopisne karte uzet je uzorak povezivanja četiriju karlovačkih rijeka, a sve to obojano plavo-bijelim tonom izgleda upravo kao visokonaponski električni izboji, što asocira i dobivanje energije iz vode, te simbol čiste energije, a što bolje od toga asocira na Nikolu Teslu i patente kojima je zadužio čovječanstvo.

20. veljača 2024 06:44