Aktualno
StoryEditor

Khosrowshahi: Uber i Waymo ‘zatopljuju‘ odnose, pregovaraju o suradnji

31. Svibanj 2018.

Uber pregovara s Alphabetovim odjelom za autonomnu vožnju Waymo o korištenju te tehnologije na Uberovoj aplikaciji, objavio je u srijedu izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi signalizirajući zatopljenje odnosa između tih tvrtki, prenosi Reuters.

Khosrowshahi je sudjelujući na Code konferenciji kazao da se odnos Ubera i Wayma popravlja otkad je Uber u veljači pristao platiti Waymu 245 milijuna dolara u dionicama kako bi se nagodili u parnici vezanoj uz trgovačku tajnu.

>>> Prvi dojam ‘bijes‘: Policija objavila snimku kobnog autonomnog vozila i pješakinje

- U pregovorima smo Waymom. Ako nešto iz toga proizađe, sjajno. Ako ne, možemo i s time živjeti, rekao je Khosrowshahi.

Dodao je kako je Waymo nevjerojatan pružatelj tehnoloških usluga i kako bi bilo veoma dobro kada bi ih Uber mogao koristiti u svojoj mreži.

Waymo je odbio komentirati ove navode, no, nastavio je s planovima da djeluje bez Uberove pomoći u razvoju flote automobila koji su se već autonomno provozali na javnim prometnicama i odradili 6 milijuna milja. Podsjetimo, u parnici pokrenutoj prošle godine, Waymo je tužbio Uber jer je na čelo razvojnog tima za autonomna vozila postavio inženjera koji je otišao iz Wayma i sa sobom ponio tisuće povjerljivih dokumenata.

>>> Waymo i Lyft udružili snage protiv Ubera

Khosrowshahi je izrazio svoje uvjerenje da će se tehnologija koja stoji iza autonomne vožnje morati dijeliti i da će bilo koja tvrtka, koja poput Wayma želi postati lider u tom sektoru, trebati suradnju s Uberom zbog njegove rasprostranjene mreže korisnika pametnih telefona.

Doduše, Waymo se udružio s Uberovim konkurentom Lyft Incom što će mu vjerojatno jako dobro doći ako zaista provede plan da ove godine starta s aplikacijom koja nudi uslugu prijevoza u autonomnom Waymo automobilu bez vozača.

>>> Uberov automobil bez vozača usmrtio pješakinju

S druge strane, Uber je najavio ponovno započeti testiranja autonomnih automobila u narednim mjesecima, koja su privremeno obustavljena nakon nesreće u Arizoni.

- Tijekom ljeta vratit ćemo se na prometnice, rekao je Khosrowshahi uz napomenu kako će ih tragična nesreća učiniti boljom tvrtkom.
18. travanj 2024 16:08