Aktualno
StoryEditor

Kineske burze porasle, ostale stagniraju

20. Veljača 2023.
foto Shutterstock

Na kineskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta tamošnjeg gospodarstva, no na ostalim tržištima vlada oprez jer će, po svemu sudeći, američka središnja banka nastaviti povećavati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,7 posto, nakon što je prošloga tjedna pao 2,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 1,5 posto. U Južnoj Koreji pale su, pak, oko 0,2 posto.

Rast azijskog MSCI indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica na kineskim burzama, nakon znatnog pada proteklih tjedana.

Ulagači se, naime, nadaju ubrzanju rasta kineskog gospodarstva, nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Uz to, kineska središnja banka odlučila je zadržati kamatne stope nepromijenjene, kao što se očekivalo, ali i povećati likvidnost na tržištima, što znači da nastoji potaknuti rast gospodarstva.

No, na ostalim se burzama trguje oprezno jer se očekuje usporavanje rasta američkog gospodarstva, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

Naime, svi posljednji podaci pokazali su da inflacijski pritisci u SAD-u ne popuštaju tako brzo kako su se ulagači nadali, pa se očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.

Zbog toga se sada procjenjuju da će Fed još barem u dva, a možda i tri navrata povećati kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova, pa bi do srpnja mogle dosegnuti 5,3 posto.

U proteklih 11 mjeseci Fed je agresivno povećao kamate za čak 4,50 postotnih bodova.

- Ovo je najagresivnije zaoštravanje monetarne politike u više desetljeća, a promet u trgovini na malo dosegnuo je u siječnju u SAD-u rekordne razine, nezaposlenost je na najnižim razinama u 43 godine, zaposlenost je u siječnju znatno porasla, dok je rast proizvođačkih i potrošačkih cijena ubrzao. To znači da Fedova misija nije dovršena - pišu analitičari Bank of America u osvrtu na situaciju na tržištima.

U ponedjeljak se na Wall Streetu ne radi zbog praznika, a kasnije tijekom tjedna očekuje se objava zapisnika s posljednje sjednice Feda, javni nastupi niza Fedovih dužnosnika, kao i nova izvješća koja će pokazati kakva je situacija u gospodarstvu po pitanju rasta i inflacije.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nastavivši uzlaznom putanjom od prošloga tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,05 bodova, otprilike 0,05 posto više nego što je iznosio u petak navečer.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,14 posto, na 134,32 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,16 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0675 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna pale oko 4 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,52 posto, na 83,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,45 posto, na 76,68 dolara.

23. travanj 2024 10:27