Aktualno
StoryEditor

Kinezi teleportirali fotone sa Zemlje na satelit udaljen 500 kilometara

12. Srpanj 2017.

Teleportacija više ne spada samo u sferu znanstvene fantastike. Nakon što su 2010. kineski znanstvenici teleportirali fotone na udaljenost od 16 kilometara, a dvije godine kasnije eksperimentom Sveučilišta znanosti i tehnologije u Šangaju na udaljenost od 97 km, Kinezi su sada teleportirali fotone sa zemlje na satelit Micius koji kruži Zemljinom orbitom. Udaljenost teleportacije fotona iznosila je čak 500 kilometara, javlja MIT.

>>>Pronađeni prvi znanstveni dokazi ‘višeg’ stanja svijesti

Satelit, nazvan Micius (po kineskom filozofu, preminulom 391. god. p.n.e)  vrlo je osjetljiv foto prijemnik namijenjen za otkrivanje kvantnih stanja pojedinih fotona ispaljenih iz tla. Micius je lansiran sa Zemlje prije dvije godine kako bi pomogao znanstvenicima u  njihovim daljnjim pothvatima u području kvantne fizike koja uključuje kvantno petljanje, kriptografiju i teleportaciju.

>>>Biotech: Tvrtka u Utahu otvorila put potpunoj regeneraciji ljudske kože

Ne tako davno, početkom 1990-ih, znanstvenici su samo nagađali da bi teleportacija pomoću kvantne fizike mogla biti moguća. Od tada, proces je postao standardna operacija u laboratorijima kvantne optike širom svijeta, a prošle godine dvije odvojene ekipe provele su i prve kvantne teleportacije izvan laboratorija.

Sada smo, eto, počeli teleportirati stvari i u svemir.

19. travanj 2024 12:34