Aktualno
StoryEditor

Krediti stanovništvu dosegnuli najvišu razinu od 2016.

07. Lipanj 2018.

Na kraju travnja ukupni krediti stanovništvu premašili su 120 milijardi kuna, što je za gotovo 728 milijuna ili 0,6 posto više nego mjesec dana prije, pa su dosegnuli najvišu razinu od siječnja 2016. godine, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Na godišnjoj su razini, pak, krediti stanovništvu u travnju porasli osmi mjesec zaredom, i to za 2,2 posto. To je najbrža stopa rasta od travnja 2012. i ukazuje na postupni oporavak kreditne aktivnost, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Navode i to da se kreditne obveze stanovništva sve više preusmjeravaju iz valutnih u kunske kredite, što odražava sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu je pridonio i pad kamatnih stopa.

>>> RBA: Krediti stanovništvu porasli šesti mjesec zaredom

„Tako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u posljednjih godinu dana narastao za 6 postotnih bodova, pri čemu je omjer kunskih kredita i onih valutnih po prvi puta izjednačen, 50:50”, navodi se u analizi, objavljenoj u četvrtak.

Dodaje se da su i u travnju kunski krediti porasli po dvoznamenkastoj stopi na godišnjoj razini i dosegnuli nešto više od 60 milijardi kuna.

„I dok pozitivan niz godišnjeg rasta iznosa kunskih kredita traje od prve polovice 2013., negativne godišnje stope rasta valutnih kredita započele su još u 2012.”, navode analitičari RBA.

Na kraju travnja nominalan iznos valutnih kredita iznosio je 60,3 milijarde kuna, što je 8,6 posto ili 5,6 milijardi kuna manje nego u istom lanjskom mjesecu.

Najviše stambenih kredita

Promatrano prema vrstama kredita odobrenih stanovništvu, najznačajniji udio, 44 posto, odnosi se na stambene kredite koji su stagnirali na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini porasli 1,1 posto, na 52,6 milijardi kuna.

„Iako skromne, time su nastavljene pozitivne godišnje stope rasta šesti mjesec zaredom. I unutar ove kategorije kredita stanovništvu vidljiv je trend promjene valutne strukture”, navode analitičari RBA.

Tako su kunski stambeni krediti na godišnjoj razini porasli za 27,5 posto, pa su na kraju travnja iznosili 14,6 milijardi kuna.

>>> Krediti u eurozoni postali su lakše dostupni zbog blažih uvjeta kreditiranja

„Pritom je udio kunskih kredita u ukupnim stambenim kreditima narastao na gotovo 28 posto, što je 6 postotnih bodova u samo godinu dana. Istovremeno je smanjen udio kunskih kredita uz valutnu klauzulu sa 78 na 72 posto, pri čemu je njihov iznos spušten ispod 38 milijardi kuna”, navode analitičari RBA.

Gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom od 37 posto u ukupnim kreditima stanovništvu, u travnju su iznosili 44,8 milijardi kuna, što je 7,8 posto više nego godinu dana prije.

Kod gotovinskih nenamjenskih kredita također je prisutan trend rasta udjela kunskih kredita u odnosu na one kunske kredite s valutnom klauzulom.

Na kraju travnja udio kunskih kredita u ukupnim gotovinskim nenamjenskim kreditima dosegnuo je 69 posto.

„Iako pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu upućuje na oporavak kreditne aktivnosti stanovništva, prema našim očekivanjima rast bi trebao biti umjeren, osobito uzimajući u obzir ukupnu zaduženost sektora te strukturne slabosti tržišta rada”, zaključuju analitičari RBA.

15. travanj 2024 09:24