Aktualno
StoryEditor

Krediti u eurozoni postali su lakše dostupni zbog blažih uvjeta kreditiranja

25. Travanj 2018.

Krediti u eurozoni u prvom su ovogodišnjem tromjesečju postali lakše dostupni jer su banke ublažile uvjete kreditiranja i za kompanije i za građane, pokazali su rezultati najnovije ankete Europske središnje banke (ECB).

Kreditni standardi - kriteriji koje banke primjenjuju kod donošenja odluke hoće li odobriti zajam fizičkoj osobi ili kompaniji - bili su "značajno" blaži u prvom tromjesečju kako za građane koji su tražili hipotekarne kredite, tako i za kompanije, s tim da su nešto manje ublaženi kriteriji kod potrošačkog kreditiranja, odgovorile su banke ECB-u u redovnoj mjesečnoj anketi.

>>>Ukupni krediti u veljači pali 4,8 posto na godišnjoj razini

Anketa za travanj, u kojoj je sudjelovalo 149 europskih banaka, provedena je u razdoblju od 15. ožujka i 3. travnja, napominju u ECB-u.

U sve su tri kategorije kreditiranja, kako su izvijestile banke, u međuvremenu poboljšani i uvjeti za refinanciranje zajmova. Također, zajmodavci su istaknuli i kontinuirani rast potražnje zajmoprimaca tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazalo je ECB-ovo istraživanje.

Što se kompanija tiče, one su tražile novac zbog niskih kamatnih stopa, uglavnom za potrebe ulaganja i spajanja i akvizicija, dok su kupci stambenih nekretnina, koje su također privukle niske kamatne stope, pokazali veći optimizam u pogledu gospodarskih izgleda, nadajući se i da će profitirati od rasta cijena na tržištu nekretnina.

>>>RBA: Obrtna sredstva i investicijski krediti u siječnju iznosili 64 milijarde kuna

ECB je ključne kamatne stope sveo na rekordno niske razine i ubrizgao gotovo 2.400 milijardi eura u gospodarstvo eurozone u sklopu kvantitativnog ublažavanja odnosno programa kupnji obveznica.  Cilj toga programa je da novac kroz financijski sustav dođe u ruke kompanija i potrošača i tako podupre rast gospodarstva i inflaciju prema zacrtanih nešto ispod dva posto.

Banke su ECB-ovoj anketi kazale da su ih niske kamatne stope i program kupnji obveznica ohrabrili na ublažavanje uvjeta za refinanciranje zajmova i potaknuli ih na veće kreditiranje.

>>>Mirovinci imaju šest milijardi kuna keša, pripremaju se za novu državnu obveznicu

Na sjednici ECB-a u četvrtak ne očekuju se promjene u pogledu visine kamatnih stopa ni u programu kupnji obveznica, od kojih se očekuje da će pomoći zaštititi zonu primjene zajedničke valute od prijetećih opasnosti za gospodarstvo poput protekcionizma i mogućih sukoba.

08. lipanj 2023 20:47