Aktualno
StoryEditor

Krištof: Prema revidiranim podacima BDP je lani porastao 3,2 posto

29. Studeni 2017.

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesječju ove godine 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a prema revidiranim podacima u cijeloj prošloj godini rast BDP-a povećan je s prethodnih 3 na 3,2 posto, kazao je u srijedu ravnatelj Državnog zavoda za statistiku (DZS) Marko Krištof.

>>> Očekuje se najveći rast BDP-a u posljednjih deset godina – 3,5

Krištof je pojasnio da je osnovni razlog revizije vremenske serije podataka o BDP-u usklađivanje s Uredbom vijeća (EZ, EURATOM) o usklađivanju bruto nacionalnog dohotka (BND) po tržišnim cijenama.

Revizija pritom obuhvaća poboljšanja u vezi, među ostalim, obračuna potrošnje fiksnog kapitala na izdatke za istraživanje i razvoj netržišnih proizvođača, obračun potrošnje fiksnog kapitala na izdatke za vojnu opremu, procjenu prijevare kod plaćanja PDV-a „bez suučesništva“.

"Uslijed te revizije, procjena BDP-a za cijelu prošlu godinu povećana je s 3 na 3,2 posto", istaknuo je Krištof. Naveo je, također, da je rast BDP-a u drugom tromjesečju ove godine revidiran na više s 2,8 na 3 posto.

>>> DZS: BDP porastao 3,3 posto

Također, nakon revidiranih podataka pokazalo se da je u trećem tromjesečju ove godine rast BDP zabilježen već 13. kvartal zaredom, a ne 12., kako su pokazivali dosadašnji podaci.

Krištof je, također, istaknuo kako je u trećem tromjesečju nominalni rast BDP-a iznosio 4,9 posto na godišnjoj razini, što je najveća stopa rasta od kraja 2008. godine. Međutim, zbog rasta cijena, posebice u turizmu, realni rast BDP-a osjetno je manji i iznosi 3,3 posto.

Kazao je da je revizija podataka važna jer se radi o podacima koji služe za izračun udjela hrvatskog BDP-a u EU proračunu, odnosno iznosa koji Hrvatska plaća konto članarine u EU. U tom smislu je kazao da je DZS godišnji BDP revidirao 23. listopada, a da se sada napravilo usklađivanje tromjesječnih podataka.

>>> MMF potvrdio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini

Krištof je istaknuo i to da je treće tromjesječje ove godine već 10. za redom kako hrvatski BDP raste brže od prosjeka EU-a. "Sa stopom rasta BDP-a smo na sredini među zemljama EU-a gdje najbrže stope rasta imaju Rumunjska i Litva, a najmanje Danska i UK", zaključio je Krištof.

Prema nedavno objavljenim podacima Eurostata, BDP EU-a porastao je u proteklom tromjesečju, prema sezonski prilagođenim podacima, za 0,6 posto na kvartalnoj, a za 2,5 posto na godišnjoj razini.

Hrvatski je BDP, pak, prema sezonski prilagođenim podacima, u trećem tromjesečju ojačao za 0,9 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na treće lanjsko tromjesečje porastao za 3,2 posto.

 

08. prosinac 2023 03:00