Aktualno
StoryEditor

Kujundžić: Ne zna se koliko će porasti participacija kod liječnika

29. Lipanj 2018.

Ovih dana govori se o povećanju maksimalnog iznosa participacije s trenutačne dvije na četiri tisuće kuna za one bez dopunskog zdravstvenog osiguranja. U pripremi su izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje bi trebale pridonijeti financijskoj stabilizaciji zdravstvenog sustava, potvrdio je to u petak ministar zdravstva Milan Kujundžić, no nije upoznat s podacima o povećanju maksimalnog iznosa participacije, prenosi Novi list.

- Zakon je u pripremi, trebao bi biti donesen do kraja godine i uvjeren sam da će izazvati brojne kontroverze, tumačenja i vapaje, kazao je ministar Kujundžić na tečaju ‘Mediji i zdravlje‘ te dodao da treba iznaći načine da se zdravstveni sustav učini financijski održivim i zadrži njegova dostupnost i kvaliteta.

>>>Kujundžić: Ordinacija ništa ne mijenja za pacijente, nema privatizacije

Ministar je kazao kako treba dati odgovore na pitanja kako urediti dodatno zdravstveno osiguranje, što će biti s policama obveznog osiguranja, hoće li se uvoditi tzv. preventivne takse kroz podizanje cijena cigareta i alkoholnog pića itd. Također će se raspravljati o standardizaciji i katalogu usluga koje će se pokrivati iz obveznog zdravstvenog osiguranja, piše Novi list.

- Time će se sačuvati i solidarnost i dostupnost i kvalitetu, ali ne po modelu svatko može sve. Odredit ćemo što se može s obzirom na novac kojim raspolažemo, a ne deklarativno govoriti da se može sve, a onda jednom pacijentu dati sve, a drugoga pustiti da umre jer nema novca za njegovo liječenje, izjavio je ministar.

>>>700 obiteljskih liječnika u bijelom štrajku – rade 20 minuta po pacijentu

U svom izlaganju ministar Kujundžić osvrnuo se na prijedlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi idući tjedan trebao ići u saborsku raspravu, a čija je završna verzija izazvala protivljenje dijela liječnika primarne zdravstvene zaštite.

- Dio liječnika je očekivao je da će za 0 kuna moći postati vlasnicima ordinacija i da će ih za 0 kuna moći prodavati. Zaključili smo da Hrvatskoj treba i javno i privatno, suprotno bi značilo zaustaviti kompeticiju, rekao je Kujundžić.

>>>HZZO pojasnio nedoumice oko plaćanja participacije

Po novom bi zakonu do 25 posto ordinacija moglo ostati u domovima zdravlja, a o tome će odlučiti županijske skupštine kao njihovi vlasnici, a ostali liječnici moći će biti u zakupu kao i do sada.

O dodjeli ordinacija neće odlučivati ni ravnatelj ni župan pojedinačno, već će odluku o tome tko će preuzeti ordinaciju donositi županijske skupštine kako bi se postigla veća transparentnost i smanjila mogućnost pogodovanja, najavio je ministar. Dodao je kako će oni liječnici koji ostanu pri domovima zdravlja imati mogućnost da budu više plaćeni nego dosad.

>>>Lovrinović: Zdravstveni sustav teško je bolestan

Kroz neko će vrijeme, najavio je, biti uspostavljen centralni upravljački informatički sustav koji će omogućiti bolju kontrolu rada liječnika, odnosno broj obavljenih usluga i ishode liječenja.

Za motiviranje za ostanak u Hrvatskoj, Kujundžić je istaknuo kako će se financijski nagraditi liječnike koji bolje i više rade.

22. travanj 2024 12:08