Aktualno
StoryEditor

Kujundžić: Pripremamo izmjene sustava hitne pomoći

17. Kolovoz 2018.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovio je u četvrtak, gostujući u Temi dana HRT-a, kako je sustav hitne medicinske pomoći potrebno mijenjati dodavši da se zadnjih godinu dana intenzivno pripremaju promjene kojima bi se dodatno povećale ovlasti i pojačala edukacija medicinskih sestara i tehničara po uzoru na europske zemlje.

"Zadnju godinu intenzivno pripremamo u tome pravcu promjene, s jedne strane smo svjesni da nikad nije dovoljno timova koji će žurno izaći na teren i spašavati živote, a s druge strane smo svjesni da sustav treba mijenjati i prilagođavati svijetu. Većina razvijenih zemlja u hitnoj službi nema ni jednog liječnika ili ih ima vrlo malo" kazao je Kujundžić upitan o izmjenama Zakona o hitnoj pomoći posebice u dijelu koji se odnosio na povećanje ovlasti i dodatnu edukaciju sestara i tehničara.

>>>Kujundžić: Sustav hitne pomoći nije zakazao

Hrvatska, kaže, po broju liječnika u hitnoj medicini u odnosu na broju stanovnika prednjači u EU.

Najavio je i kako se priprema sustav paramedikusa, educiranih ljudi s licencom koji izlaze na teren i u hitnim situacijama naprave isto što bi napravio i liječnik.

Dodao je kako u tom slučaju postoji određeni otpor Komore i sestara.

Ponovio je da otkad je on ministar iz Zagrebačke županije nije bilo zahtjeva za povećanjem timova hitne medicinske pomoći.

>>>Liječnica Hitne pomoći: Timovi T2 moraju dobiti veće ovlasti – sve su to stručni ljudi

Komentirajući problem nedostatka liječnika u malim mjestima te na otocima, kazao je kako se trenutno rješava problem hitnog zbrinjavanja pacijenata s otoka te su u pripremi EU-natječaji za kupovinu šest brodica kao i nabavka aparata koji istog trenutka rade analizu iz jedne kapi krvi.

22. srpanj 2024 10:55