Aktualno
StoryEditor

Kujundžić: U pripremi Zakona o pobačaju sudjelovat će i Crkva

26. Ožujak 2018.

U pripremu Zakona o pobačaju bit će uključeni svi, pa tako i Katolička crkva, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuvši da se novim zakonom želi zaštititi začeto dijete i majku kako bi se majke što manje odlučivale na pobačaj, ali bez zabrane pobačaja.

Kujundžić je tijekom konferencije ‘Hrvatska kakvu trebamo – budućnost hrvatskog zdravstva‘, na upit što znači uključivanje Crkve i hoće li novi zakon biti restriktivniji, rekao novinarima da je glavni cilj zaštititi začeto dijete i majku.

>>>Krajem svibnja referendum o pobačaju u katoličkoj Irskoj

- Ono što će sigurno novi zakon iznjedriti, to je zaštititi začeto dijete i majku, da se majke što manje odlučuju na pobačaj. O tim mjerama koje će biti, pustimo neka se traže rješenja. Smisao je čuvati život od začetka, a pri tome uključiti sve u raspravu, kazao je.

Obvezno savjetovanje

Upitan ide li se u smjeru obveznih savjetovanja potvrdio je kako je jedno od promišljanja i obvezno savjetovanje.

- Ali nadasve važna je sigurnost, da se majka i njeno dijete ne trebaju brinuti za sutra. Sigurno će zakon iznjedriti taj dio, dodao je.

>>>Udruge B.a.B.e. i fAKTIV pojasnile Istanbulsku konvenciju

Na pitanje razmišlja li se o zabrani pobačaja ili omogućavanju da se to događa što manje, Kujundžić je odgovorio - "ovo drugo, da se o tome razmišlja što manje", mada će sigurno biti nekih koji će zagovarati zabranu, ali se mora raspraviti o svemu.

- Sigurno će biti onih koji će zagovarati zabranu pobačaja, ali ostavimo da se raspravi o tome, kazao je.

Kujundžić je dodao kako su počeli okupljati stručnjake, u raspravi će sudjelovati svi zainteresirani, bit će ispoštovan zadani rok od godine dana.

28. siječanj 2023 16:55