Aktualno
StoryEditor

Liječnici traže priznavanje reprezentativnosti, prijete odbijanjem prekovremenih

16. Veljača 2018.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) uputio je četvrtak otvoreno pismo Hrvatskom saboru i nekolicini ministarstava u kojem traži hitno pokretanje postupka za priznavanje njegove reprezentativnosti, promjenu zakona kroz hitnu saborsku proceduru, te nalaženje zakonskog modela za promptno uključivanje HLS-a u pregovore o Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

U suprotnom, postoji realna mogućnost da liječnici odbiju raditi prekovremeno, što bi neminovno dovelo do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava, odnosno situacije koja bi predstavljala ugrozu nacionalne sigurnosti, poručuje u priopćenju HLS u povodu kolektivnih pregovora koji su započeli bez predstavnika liječnika.

>>> Goluža: U idućih deset godina više od 4000 iskusnih liječnika odlazi u mirovinu

"U vrijeme kada nam liječnici masovno odlaze u inozemstvo, a oni koji ostaju odrađuju enormni broj prekovremenih sati da bi se sustav uopće mogao održati, HLS još uvijek nije reprezentativan sindikat, a pregovori za novi Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja počeli su bez predstavnika liječnika", navode u otvorenom pismu upućenom Saboru i ministarstvima zdravstva, uprave, te rada i mirovinskog sustava.

Po Zakonu o reprezentativnosti u kolektivnim pregovorima mogu sudjelovati Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/medicinskih tehničara, ali ne i HLS jer nema dovoljno članova.

HLS je, ističu, jedini legitimni predstavnik hrvatskih liječnika, stoga je takva situacija neprihvatljiva pa treba poduzeti hitne mjere za priznavanje njegove reprezentativnosti.

Hrvatska liječnička komora također je kritizirala početak kolektivnih pregovora bez sudjelovanja legitimnih predstavnika liječnika, ustvrdivši da je to teški oblik diskriminacije važne društvene skupine, koji može uzrokovati štetne posljedice za sve hrvatske građane.

02. veljača 2023 08:30