Aktualno
StoryEditor

Ljudi stari stotinu godinu - i još uvijek rade

21. Srpanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=873KOj5O8Tg[/embed]

Stanovništvo u svijetu starije je nego ikad - 2015. godine bilo je 451.000 živućih stogodišnjaka, a očekuje se da će se taj broj povećati osam puta u sljedećih 30 godina.

>>>Stariji Varaždinci vodit će mlade u šetnju gradom za 15 tisuća eura

Dugovječnost znači dužu obvezu isplate mirovine, zbog čega bi u budućnosti sve više stogodišnjaka moglo produžiti radni vijek. No tko bi ih zaposlio?

BBC donosi simpatičan tekst o Billu Franklandu, 106-godišnjem liječniku koji odbija otići u penziju, a u svojoj poznoj dobi čak piše i tekstove za novine.

Frankland je imao dugu i bogatu karijeru, slovi za stručnjaka za alergije i radio je s Nobelovcem Alexanderom Flemingom, a jednom je pozvan u Irak liječiti diktatora Sadama Huseina.

- Sada imam mnoge fizičke boljke, gluhoća je jedna od njih. Mnoge stvari su teške. Uvijek sam svemu govorio ‘da‘, sada počinjem govoriti ‘ne‘, kaže Frankland, čiji je um i dalje britak.

Još jedan divan primjer da godine nisu prepreka jest trkač Stanislaw Kowalski, koji je oborio svjetski rekord na sto metara u 104. godini, a tu je i indijska YouTube zvijezda Mastanamma, 107-godišnja baka i kulinarski guru koja zna kako ispeći nojevo jaje.

Japan je zemlja s najviše dugovječnih staraca, a veliki broj njih i dalje radi. Razlog je filozofija ikigai što u slobodnom prijevodu znači "imati razlog za ustajanje svakog jutra", pa makar to bilo zbog odlaska na posao.

>>>Istraživanje: Novi očevi sve stariji, majke za petama

Iako i dalje ima diskriminacije starijih na tržištu rada, sve je više poslodavaca koji shvaćaju stanje te zapošljavaju kandidate u poznijim godinama (u nekim slučajevima čak isključivo), a u budućnosti će to sigurno postati nužnost.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=9AThycGCakk[/embed]

05. prosinac 2023 16:22