Aktualno
StoryEditor

London postaje globalno sjedište modnog diva Chanela

14. Rujan 2018.

Francuski proizvođač luksuznih proizvoda Chanel objavio je za BBC da je odabrao Veliku Britaniju za sjedište svog globalnog ureda. Prvi puta u 110-godišnjoj povijesti kompanija je odlučila pod istim krovom okupiti većinu službi u globalnom poslovanju, napominje BBC. Prošle je godine kompanija ostvarila prihode nešto veće od sedam milijardi funti a zapošljavaju više od 20.000 radnika.

Na društvenoj mreži Instagramu prati ih više od 30 milijuna ljudi. U emisiji Today na postaji BBC Radio 4 iz Chanela su priopćili da žele "pojednostaviti strukturu poslovanja, a London je najprikladnije mjesto za ostvarivanje tog cilja kada su u pitanju međunarodne kompanije".

>>>VIDEO: Na dražbi predmeti iz pariškog Ritza u kojem su boravili Chanel, Hemingway, Proust

"London je središnja lokacija za naša tržišta, tu se govori engleski, a na snazi su strogi standardi korporativnog upravljanja s obzirom na važeće regulatorne i zakonske zahtjeve", pojasnili su. Takvom odlukom, koja podrazumijeva otvaranje više desetaka radnih mjesta, Chanel je za sjedište globalnog tima odabrao London, u konkurenciji s New Yorkom i kreativnim sjedištem Parizom.

Glavni dizajner Karl Lagerfeld i njegov tim ostaju u glavnom gradu Francuske. Justine Picardie, glavna urednica modnog časopisa Harpers‘ Bazaar i autorica biografije Coco Chanel, izrazila je zadovoljstvo tim Chanelovim potezom, tumačeći ga kao iskazivanje povjerenja svjetskog modnog diva u dugoročne izglede Velike Britanije.

Picardie je također istaknula da se time Chanel približio tržištu koje spada među ona s najvišim stopama rasta potrošačke baze, podsjećajući da "imućna londonska kućanstva po povećanju potrošnje na luksuzne proizvode zaostaju tek za onima u Hong Kongu". U Chanelu su se na takvu odluku odlučili nakon sličnih najava nekih banaka i proizvođača.

>>>Inditex, vlasnik Zare, seli prodaju na internet

Chanelovu odluku pozdravit će britanski dizajneri uoči Londonskog tjedna mode, s obzirom na moguće probleme u lancima opskrbe zbog carina, kašnjenja na granici i nestabilnog tečaja u slučaju da Britanija i Europska unija ne postignu dogovor o trgovinskom režimu nakon Brexita. Zbog takvih bi problema kupci na modnim sajmovima mogli oklijevati s narudžbama koje bi trebale biti realizirane idućeg proljeća, tumači Paul Alger iz Udruge proizvođača tkanina i tekstila.

Prema podacima Britanskog vijeća za modu, doprinos modne industrije britanskom gospodarstvu iznosio je prošle godine više od 32 milijarde funta i uvećan je 5,4 posto u odnosu na godinu ranije, navodi BBC. To znači da modna industrija spada među sektore britanskog gospodarstva s najvišim stopama rasta, napominje BBC.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

26. travanj 2024 21:35