Aktualno
StoryEditor

Luxury Real Estate postao najveći pojedinačni dioničar Tehnike

12. Srpanj 2019.

Građevinska tvrtka Tehnika u četvrtak je objavila da je zaprimila obavijest da je tvrtka Luxury Real Estate stekla 20 posto dionica Tehnike, a stekla ih je ugovorom o prijenosu od tvrtke Tehnika ESOP.

Tehnika ESOP je tvrtka kćer Tehnike i do sada je bila najveći pojedinačni dioničar te građevinske tvrtke u kojoj je imala 20 posto dionica.

Kroz dvije objave na Zagrebačkoj burzi Tehnika je izvijestila da je preporučenom pošiljkom zaprimila obavijesti o promjeni u glasačkim pravima odnosno da je ugovorom o prijenosu dionica Tehnika ESOP otpustila, a Luxury Real Estate stekao 37.891 dionicu odnosno 20 posto dionica Tehnike.

Nakon tog prijenosa Tehnika ESOP više nema glasačkih prava na glavnoj skupštini Tehnike, navodi se u objavi.

Po podacima iz sudskog registra, osnivač i direktor tvrtke Luxury Real Estate je Zvonimir Zlopaša.

Zlopaša je ujedno, prema danas objavljenom pozivu Tehnike za glavnu skupštinu, sazvanu za 22. kolovoza, predložen za jednog od šest članova Nadzornog odbora Tehnike.

Dioničarima je za skupštinu također predloženo da donesu odluku prema kojoj bi se prošlogodišnji gubitak Tehnike, koji je iznosio 239,4 milijuna kuna, nadoknadio na teret buduće dobiti.

Tehnika je od studenoga prošle godine u postupku predstečajne nagodbe, koji, kako je navelo čelništvo tvrtke u obrazloženju tromjesečnog financijskog izvješća, "za sada ide prema planu uobičajenom dinamikom", a okončanje očekuje tijekom ove godine.

U tom financijskom izvješću, objavljenom krajem travnja, iz Tehnike su uz ostalo bili naveli i da je u tijeku realizacija prodaje dionica u vlasništvu Tehnike ESOP.

Tehnika je tijekom 2004. godine osnovala tvrtku kćer Tehnika ESOP, u kojem je krajem prošle godine imala udjele od 62,06 posto.

U revidiranom izvješću za prošlu godinu, koje je Tehnika objavila 9. srpnja, glavni je direktor Zlatko Sirovec u svom izvješću naveo da je kod Tehnike ESOP u prošloj godini "povećano učešće Tehnike u udjelima sa 47,7773 posto na 62,0573 posto zbog otkupa udjela od radnika koji su napustili društvo tijekom 2018. godine (otkupljeno je 8.568 udjela od 172 radnika)".

Sirovec je u tom izvješću također naveo da su planom i programom restrukturiranja predviđena i dokapitalizacija Tehnike "oko koje se vode intenzivni pregovori s potencijalnim partnerom".

04. prosinac 2022 05:01