Aktualno
StoryEditor

Macron predstavio skicu zakona protiv ‘propagande, lažnih vijesti‘

04. Siječanj 2018.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je predstavio u srijedu nacrt zakona za borbu protiv lažnih vijesti na internetu tijekom izbornog razdoblja u aluziji na ruske medije RT i Sputnjik.

"Razvit ćemo pravni sustav kako bi zaštitili demokratski život od tih lažnih vijesti", rekao je francuski predsjednik koji je u svibnju prošle godine, nedugo nakon što je izabran, nazvao ta dva ruska medija "tijelima utjecaja".

Macron je također najavio povećanje ovlasti regulatornih tijela kako bi se borila protiv pokušaja da televizije pod kontrolom ili utjecajem stranih država pokrenu destabilizacije.

"To će omogućiti odbijanje zaključivanja sporazuma s takvim televizijama, obustavu ili poništenje sporazuma i uzimanje u obzir svih sadržaja tih servisa, uključujući i sadržaje na internetu", dodao je Macron.

>>>Miljenić i Grmoja: Posao medija je otkrivanje afera, pripazite s hibridnim ratom

Predsjednik je u svibnju, tijekom konferencije za novinare s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, optužio ruski kanal RT i rusku novinsku agenciju Sputnjik da su objavile sramotne neistine i lažnu propagandu.

RT je u prosincu pokrenuo tv-kanal na francuskom jeziku.

Tisuće internih dokumenata iz Macronove kampanje objavljeno je na društvenim mrežama, što je nazvano pokušajem destabiliziranja demokracije kao što se dogodilo u Sjedinjenim Državama tijekom posljednje predsjedničke kampanje.

>>>‘Alternativne činjenice’ Trumpove savjetnice rasprodale Orwellovu 1984

Macron je kritizirao "tu propagandu vođenu putem tisuća računa na društvenim mrežama koje u trenutku diljem svijeta odašilju na svim jezicima, laži uperene protiv političara, javnih osoba, novinara".

On je rekao da će tekst zakona biti dorađen sljedećih tjedana.

Dodao je da će te "platforme imati obvezu veće transparentnosti svih plaćenih sadržaja kako bi se otkrio identitet naručitelja i onih koji ih kontroliraju".

23. travanj 2024 08:45