Aktualno
StoryEditor

Mađerić: Nismo izbjegavali novinare i nema propusta s paketićima za djecu

08. Prosinac 2017.

Državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Margareta Mađerić ustvrdila je u petak da nije bilo propusta u Ministarstvu u vezi podjele paketića sufinanciranih iz EU fondova za pomoć najpotrebitijima, koji su dodijeljeni katoličkom privatnom vrtiću za Svetog Nikolu, te poručila kako nije pobjegla od novinara koji su je htjeli pitati o tome, već je to krivo protumačeno.

- Žao mi je ako je netko shvatio da se izbjegavao odgovor na pitanje Nove TV. Akcija u vrtiću bila je javna, transparentna i sukladna svim zakonima. Ako je nekoga, eventualno jer je krivo protumačeno, to povrijedilo, meni je žao i ispričavam se zbog toga, rekla je Mađerić koja je sudjelovala na konferenciji ‘Ljudska prava nemaju rok trajanja: Život u domu za starije i nemoćne‘.

>>>‘Afera paketići dokaz je da sustav ne funkcionira’, traži se ostavka ministrice Murganić

Mađerić je ustvrdila kako je osoba koja je mogla odgovoriti na konkretno pitanje tko su potrebiti u vrtiću Blažena Hozana časna sestra koja vodi taj vrtić.

- Nema propusta u Ministarstvu, svi posjeti koje smo imali i koje ćemo imati bili su transparentni i po zakonu. To je ključno. Loše je što se na takav način medijski plasirala jedna humana gesta i proslava Svetog Nikole, kazala je Mađerić koja tvrdi da su tijekom dodjele poklona čelnici Ministarstva bili dostupni za izjave cijelo vrijeme.

Upitana je li se mogao izabrati neki drugi vrtić i hoće li netko u Ministarstvu snositi odgovornost, odgovorila je da svugdje ima potrebite djece, pa i u vrtiću Blažena Hozana.

>>>Nakon godina pada i stagnacije, tržište igračaka opet raste

Mađerić je naglasila da taj dječji vrtić javna ustanova koju sufinancira Grad Zagreb, a tamo također ima svih socijalnih statusa i djece koja ne plaćaju smještaj.

- Paketiće za Svetog Nikolu organizirao je dječji vrtić uz sufinanciranje roditelja. Artikli koje je organiziralo i dostavilo Ministarstvo dostavljeni su dječjem vrtiću i časnim sestrama da rasporede onima kojima je to potrebno, dodala je.

Ministarstvo iz svog dijela nadležnosti, koji se tiče EU fondova, raspisuje javne natječaje, kako u dijelu podjele humanitarne pomoći, ali i ostalih potrepština na koje se javljaju humanitarne udruge, organizacije, ustanove i institucije.

- Iz djela tehničke pomoći koji služi za informiranje i promidžbu tih fondova imamo niz aktivnosti, a jedna je posjeta predškolskim i odgojnim ustanovama, kao što je bio taj dječji vrtić. Odlučili smo se u tom dijelu financirati artikle, kako bismo djeci u prosincu omogućili adekvatne darove, rekla je Mađerić.

25. rujan 2023 05:36