Aktualno
StoryEditor

Maduro najavio ‘petro‘, virtualnu valutu temeljenu na naftnim rezervama

04. Prosinac 2017.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro u nedjelju je najavio uvođenje "petra", virtualne valute bazirane na rezervama nafte te zemlje za borbu protiv financijske blokade Sjedinjenih Država.

>>>Madurov ‘Zečji plan’ naišao na prepreku: Izgladnjeli narod kuniće radije hrani nego jede

"Najavljujem da će Venezuela pokrenuti novi sustav kriptovalute bazirane na naftnim rezervama. Venezuela će osnovati kriptovalutu ‘petro‘, kako bi napredovala u pogledu monetarne neovisnosti i pristupila financijskim transakcijama bez obzira na financijsku blokadu", rekao je Maduro u svom tjednom televizijskom obraćanju.

>>>Venezuela koketira s bankrotom

Osim nafte, a Venezuela posjeduje najveće rezerve na planetu, nova virtualna valuta će se temeljiti na plinu, zalihama zlata i dijamanata, rekao je predsjednik.

To će nam omogućiti napredovanje prema novim oblicima međunarodnog financiranja za gospodarski i društveni razvoj zemlje, dodao je Maduro.

Restrukturiranje vanjskog duga

Zemlja, koja se bori s padom cijene nafte iz koje izvlači 96 posto svojih deviza, prisiljena je restrukturirati vanjski dug procijenjen na oko 150 milijardi dolara, dok stanovništvu nedostaju hrana i lijekovi jer nema novca za njihov uvoz.

>>>Socijalistička bajka u Venezueli: Vlasti zaplijenile igračke da trgovci ‘djeci ne pokradu Božić’ (2016.)

Caracas optužuje Washington za "financijski progon", nakon što je američki predsjednik Donald Trump krajem kolovoza nametnuo gospodarske sankcije Venezueli.

Strani analitičari međutim smatraju da je Venezuela u gospodarskoj krizi zbog pokušaja vlade da kontrolira ekonomiju.

12. kolovoz 2022 13:21