Aktualno
StoryEditor

Majke poduzetnice: Država nas nije uključila u demografske mjere

25. Rujan 2018.

Trideset posto hrvatskog poduzetničkog sektora čine žene, od kojih je većina majki te stoga suočena i sa specifičnim izazovima, no država dosad nije imala sluha za njihove ideje, niti ih je uključila u mjere demografske politike, rečeno je u utorak na Konferencija mama poduzetnica u Tehnološkom parku.

„Poduzetnice imaju i specifične izazove", ustvrdila je osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria Ivana Matić otvarajući konferenciju, pojasnivši da uz izazove s kojima se suočava svaki poduzetnik one imaju na svojim plećima i brigu o kućanstvu i djeci. Smatra da država do sada nije imala sluha za ideje poduzetnica majki, iako i dalje revno naplaćuje svoja potraživanja.

Na konferenciji je istaknuto kako 30 posto hrvatskog poduzetničkog sektora čine žene, koje su većinom ujedno i majke. Rečeno je da bi briga države o ženskom poduzetništvu trebala uključivati i demografske mjere – primjerice promjene u predškolskom odgoju.

>>> Poduzetnice godine - Marija Maja Čebulc, Milena Perković i Danijela Kasumović Maružin

Osnivačica Dječjeg vrtića Čigra Vedrana Džanić izjavila je da su se vrtići počeli prilagođavati potrebama roditelja, budući su neki produljili svoje radno vrijeme, no tek će se vidjeti kako će to izgledati u praksi.

"Vrtićki sustav danas traži fleksibilnost. Naime, nekim bi roditeljima, među kojima je i dosta poduzetnica, odgovaralo da dijete u vrtiću provodi samo dio radnog dana. Potrebne su i promjene i u kurikulumima dječjih vrtića. Djeca već u vrtićima trebaju početi razvijati vještine koje će ih jednog dana učiniti konkurentnima na tržištu rada, dovesti do inovacija ili pripremiti za poduzetništvo", rekla je Džanić.

Utemeljiteljica metodologije Mamforce Diana Kobas Dešković navodi da je nužno majkama poduzetnicama olakšati „konstantnu utrku s vremenom”.

„Brojne su mogućnosti, primjerice, vaučeri za čuvanje djece i pomoć u kući ili porezne olakšice za zapošljavanje osoba koje će voditi brigu o kućanstvu. Time bi se pomoglo mamama poduzetnicama i ujedno potaknulo zapošljavanje ostalih teže zapošljivih skupina, najčešće žena iznad četrdeset, a pogotovo pedeset godina. Također, velika podrška bi bilo i zakonsko rješenje koje bi osiguralo neprenosivi dio roditeljskog dopusta za očeve kako bi roditeljska odgovornost bila ravnomjernije raspoređena”, dodala je Dešković.

Konferenciju mama poduzetnica organizirala je mreža Women in Adria u suradnji s Institutom za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria te Zagrebačkim inovacijskim centrom.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


10. prosinac 2023 08:11