Aktualno
StoryEditor

Makedonski predsjednik ne podržava taj ‘zločinački čin‘, promjenu imena zemlje

26. Lipanj 2018.

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov u utorak je odbio potpisati sporazum o promjeni imena zemlje kako bi se riješio spor s Grčkom, nazvavši to "zločinačkim činom" kojim se krši ustav.

Ovaj su se mjesec ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije složili oko preimenovanja bivše jugoslavenske republike u ‘Republika Sjeverna Makedonija‘ i riješili desetljećima star spor koji je blokirao ulazak Makedonije u NATO i EU.

- Provedba tog sporazuma imati će pravne posljedice ravne zločinu, kazao je Ivanov.

>>>S&P podigao rejting Grčke na B+

Makedonski parlament ratificirao je sporazum s Atenom o promjeni imena prošli tjedan, ali je Ivanov već tada kazao da "nema mandat potpisati sporazum koji predstavlja kršenje ustava Makedonije i kojim Makedonija postaje podređena i ovisna o trećoj strani, tj. Grčkoj".

- Prema članku 308 Kaznenog zakona, građanin koji dovedu Republiku Makedoniju u položaj podređenosti ili zavisnosti od druge države, kaznit će se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina, naveo je Ivanov.

Grčka je zbog spora oko imena blokirala pristup Makedonije u EU i NATO, a u Ujedinjene narode (UN) je ta zemlja ušla pod imenom ‘Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija‘.

23. rujan 2023 02:33