Aktualno
StoryEditor

Maras: Stvaraju se pretpostavke za poskupljenje plina od 15, 20, 25 posto

17. Veljača 2017.

Izmjene Zakona o tržištu plina potaknule su u petak žestoku saborsku raspravu na temu cijene plina koja će, uvjeren je SDP-ov Gordan Maras, predloženim izmjenama porasti početkom travnja.

"Izmjene ovog zakona će dovesti na ovaj način do porasta cijene plina od travnja ove godine i za to smatramo odgovornima one koji ga predlažu - Most i HDZ", poručio je Maras. Vladajućima je zamjerao da ne predviđaju nikakve mjere kojima bi zaštitili građane od tog poskupljenja, iako se, tvrdi, stvaraju pretpostavke da od 2. travnja cijene plina skoče, a građani na svojim računima vide 15, 20, 25 posto veće račune.

>>>Cijene plina iduće godine će rasti, ali ne zbog liberalizacije tržišta

Josip Borić (HDZ) na Marasove je prozivke uzvratio podsjećanjem da je 2012., za Vlade u kojoj je bio ministar, plin poskupio 20, a struja 22 posto. Premijer Milanović je tumačio da je to realnost, da se na te stvari ne može utjecati, ministar Čačić da će kućanstva to stajati samo 73 kune mjesečno, istaknuo je Borić i SDP-ovom zastupniku poručio kako je jedan lijevi intelektualac lijepo opisao tu politiku riječima: "ide iz praznog prema ničemu s trendom da padne preko ruba".

Maras se branio da su odlukama iz kasnijih godina smanjene cijene struje, te tražio da Borić jasno kaže hoće li cijena plina ići gore ili ne. "Ja kažem da hoće", ustvrdio je Maras.

Bulj (Most): Da Ina nije otišla kao Bijele noći, ne bi danas razgovarali o MOL-u

"Da Ina nije otišla kao Bijele noći, danas ne bio razgovarali o MOL-u. Kao i HDZ, i SDP ima svog Petrovića - Sinišu, nema tu razlike. Prodali ste sve za Judine škude. Oko 1,1 milijarda kuna hrvatski građani moraju platiti zbog vaše odluke, gospodine Maras. Iduće godine milijardu i pol, to odlazi u strane džepove. A 2019. milijardu i 600 u strane džepove zbog poticaja vjetroelektranama", poručio je ‘mostovac‘ Miro Bulj.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić pojašnjavao je kako izmjene Zakona o tržištu plina ide u smjeru djelomične liberalizacije tržišta plina, ukidanjem obveze proizvođaču plina da cjelokupnu proizvedenu količinu prirodnog plina plasira opskrbljivačima na teritoriju Hrvatske. Zakonom se uvodi obveza Vlade da osigura stabilnost opskrbe plinom kućanstava, kao i da odredi maksimalnu cijenu plina za kupce iz kategorije kućanstava.

Vrdoljak (HNS): Sumnjam da će ono što će uslijediti biti dobro za RH

"Ovo nije liberalizacija. Hrvatsko tržište plina je liberalizirano 2009.", naglasio je Ivan Vrdoljak te najavio suzdržanost HNS-a kod glasovanja o ovom zakonskom prijedlogu.

>>>Ina: Zbog regulirane cijene plina prihodi manji za oko 160 milijuna kuna

"Samo zato što mi je dobar tekst zakona, iako anomalija ima. Sumnjam da će ono što će uslijediti biti dovoljno dobro za ovu zemlju. U četvrtak Vlada mora donijeti odluku o tome kakva će biti cijena 1. travnja i kako će funkcionirati operator veleprodajnog tržišta. Nemamo jasne vizije, odluke, prezentacije i vizije koja je srednjoročna strategija, zbog toga što sumnjam da se energetski sustav vodi na pametan i sustavan način i da ima dovoljno znanja u tom sektoru", rekao je Vrdoljak.

To je potaknulo Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) da ga zapita: "Znači li vaša suzdržanost da postoji nesuglasje sa SDP-om te predstavlja zaokret prema HDZ-u?". "Smijeh koji ste uzrokovali u mom okružju daju vam odgovor", uzvratio mu je Vrdoljak.

Lovrinović je također poručio kako neće podržati predložene zakonske izmjene, jer "liberalizacija vodi kartelizaciji".

16. kolovoz 2022 02:01