Aktualno
StoryEditor

Marić: Vlada odlučila ‘aktivirati‘ državnu imovinu na otocima vrijednu 200 milijuna kuna

26. Listopad 2018.

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je kako je na današnjoj sjednici na Hvaru Vlada odlučila aktivirati državnu imovinu na otocima, vrijednu oko 200 milijuna kuna, koja će, kako je ocijenio, "reanimirati život na otocima i biti magnet za ostanak mladih," a nada se da će "biti privlačna i za dolazak na otoke kako bi se na njima živjelo".

"Vlada je danas donijela 29 odluka koje aktiviraju državnu imovinu na otocima, a ukupna vrijednost tih nekretnina je gotovo 200 milijuna kuna", rekao je ministar Marić novinarima nakon sjednice Vlade. Objasnio je kako će se aktivirana državna imovina na otocima pretvarati u domove mladih, domove umirovljenika, vatrogasne domove te za društvenu i kulturnu namjenu.

>>>Država darovala zemljište vrijedno 36 milijuna kuna za izgradnju stanova za mlade

Ministar Marić je podsjetio kako je prije današnjih 29 odluka Ministarstvo državne imovine u posljednjih godinu donijelo 23 odluke o aktiviranju imovine na otocima te je najavio kako će se donijeti još desetci takvih odluka.

Dodao je kako je od 23 odluke o aktiviranju državne imovine danas u Hvaru potpisano pet ugovora o davanju na korištenje objekata na otocima. Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Goran Marić posebice je istaknuo zapuštenu imovinu na otocima Lastovu i Visu, gdje je bilo najviše vojnih objekta bivše JNA.

"Na Lastovu je 40 posto zemljišta, to jest oko 20 milijuna četvornih metara bilo 50 godina pod izolacijom i mislim da će se većina toga uspjeti aktivirati za potrebe vinogradarstva, a neki dijelovi za komercijalne potrebe pa će to imati izravan utjecaj na razvoj gospodarstva", rekao je, ističući da se najviše odluka o aktiviranju državne imovine odnosi na Vis.

Napuštenu  zgradu Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" komercijalizirati-  skvotere protjerati

Na upit što će biti sa skvoterima u Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" u Nazorovoj ulici u Zagrebu, ministar Marić je odgovorio kako trebaju biti protjerani iz tog centra jer su se onamo bespravno uselili.

Ministar Marić je danas na Hvaru rekao da ga ne zanima što će biti sa skvoterima, "neka država funkcionira i treba ih protjerati iz tog centra jer su tamo nasilno provalili i bespravno uselili. "Meni je nejasno zašto država putem svojih institucija ne reagira promptnije", istaknuo je Marić.

Dodao je kako je Ministarstvo državne imovine učinilo sve što može jer u tom centru "nije mjesto nikomu tuđem, pogotovu kad provali".

>>>Goran Marić: Pripremamo akciju iseljavanja iz državnih stanova i poslovnih prostora

Podružnica Centra za odgoj i obrazovanje ‘‘Vinko Bek" u Nazorovoj ulici u Zagrebu zatvorena je početkom rujna 2015. godine. Geotehnički elaborat pokazao je kako je zgrada opasna za rad i život pa je 20-ak slijepih i slabovidnih učenika preseljeno u zgradu u Kušlanovoj ulici.

Na upit kakav je plan s tim centrom, ministar Marić je danas odgovorio da će tu imovinu komercijalizirati ako takva nikomu ne odgovara jer je zapuštena, i u nju treba ulagati. Po njegovim riječima, Ministarstvo državne imovine najprije će poslati dopise svim tijelima državne uprave kako bi se vidjelo imaju li ona potrebu za takvom nekretninom, ali je, kako je dodao, pretpostavka za raspolaganje tom nekretninom da se njome nitko protupravno ne koristi.

"Nažalost, Hrvatska je prepuna nasilnika i otimača. Puno je raznoraznih otimatelja imovine Republike Hrvatske", rekao je Marić. Također je rekao kako Ministarstvo državne imovine Državnom odvjetništvu (DORH) namjerava poslati zahtjev radi "pokretanja postupka iseljenja i naplate protupravno stečene koristi".

23. travanj 2024 13:26