Aktualno
StoryEditor

Markit: Slabija potražnja zakočila industriju eurozone u kolovozu

03. Rujan 2018.

Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone porasle su u kolovozu najsporijim tempom u gotovo dvije godine, zakočene slabijom potražnjom u kontekstu globalnih trgovinskih ratova, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u kolovozu za pola boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 54,6 bodova, najnižu razinu od studenog 2016. godine, utvrdili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

>>>Nova paljba u ratu bez metaka: Kina i SAD uvode još kaznenih carina

Time je Markit potvrdio početnu procjenu njegove vrijednosti.

- Proizvodnja u pogonima u eurozoni ponovo je solidno porasla u kolovozu, ali su izgledi dodatno prigušeni s obzirom na najslabiji priljev novih narudžbi u dvije godine i pojačanu zabrinutost za prognoze, konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

- Glavni je razlog usporavanja potražnje u usporedbi sa snažnim tempom rasta u prvom dijelu godine najslabiji rast izvoznih narudžbi u gotovo dvije godine. Dijelom se to može pripisati jačanju eura u odnosu na prethodni dio godine ali kompanije izvješćuju i o naznakama posustajanja potražnje i pojačanoj nesklonosti riziku, dodaje Williamson.

>>>Godišnja inflacija u eurozoni u kolovozu skliznula na dva posto

Očekivanja kompanija i dalje su osjetno slabija nego što su bila na kraju prošle i početku ove godine, ističu u londonskoj tvrtki.

- Poslovni optimizam u pogledu predstojeće godine prigušili su zabrinutost zbog trgovinskih ratova i štetan utjecaj carina, te Brexit i ostale političke bojazni, tumači Williams.

Paralelno se produbljuju razlike među vodećim gospodarstvima eurozone, pa su tako aktivnosti u proizvodnom sektoru Nizozemske i Irske dodatno ubrzale u kolovozu. Njemačka i austrijska industrija zadržale su snažan tempo rasta, a solidan rezultat bilježile su Francuska i Španjolska i Grčka.

U Italiji su pak aktivnosti gotovo stagnirale u odnosu na srpanj, što je najslabiji rezultat u dvije godine, utvrdili su u Markitu.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

20. travanj 2024 06:17