Aktualno
StoryEditor

Martina Dalić na Liderovom klubu izvoznika: Zakon o javnoj nabavi ide u proceduru idući tjedan

14. Studeni 2016.

Mjerama ekonomske politike, prije svega poreznom reformom, ali  i Zakonom o javnoj nabavi, koji će sljedeći tjedan Vlada ponovno poslati u proceduru i čiji je cilj ekonomski najisplativija ponuda, Vlada će dodatno potaknuti ekonomski rast, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić okupljenima na Liderovom Klubu izvoznika. Članovima Liderovog Kluba, koji se danas okupio po 25. put, ministrica Dalić je poručila kako nova Vlada gospodarstvo, proizvodnju, industriju i na koncu sam izvoz ima u fokusu svog djelovanja i interesa.

Ministrica je saslušala sve probleme s kojima se hrvatski izvoznici susreću. Alen Premužak iz Dalekovoda od HBOR-a očekuje da se više uključi u osiguravanje garancija za radove u inozemstvu, a Goran Lučev iz Požgaj Grupe u HBOR-ovo revnije financiranje aktivnosti domaće industrije. Ivica Cerovečki iz Kotke ministrici Dalić je poručio kako ta industrija ne može podnijeti nikakvo povećanje minimalne plaće. Snježana Bahtijari iz Ericsonn Nikole Tesle rekla je da ta tvrtka  podržava Vladu u njenoj namjeri da ICT uvrsti među prioritetna strateška područja (kroz mijenjenje Industrijske strategije i Strategije pametne specijalizacije) te također poziva Vladu da riješi problem potpora za razvojno-istraživačke I inovacijske aktivnosti jer je njihovim ukidanjem 1. Siječnja 2015. godine napravljena velika šteta malim, srednjim i velikim kompanijama koje imaju razvojno istraživačke aktivnosti.

- Za razliku od nas, sve druge zemlje EU značajno podržavaju takve aktivnosti jer su svjesne da jedino kroz istraživanje, razvoj I inovacije mogu osigurati konkurentnost vlastitog gospodarstva I nova radna mjesta - istaknula je Bahtijari.

Alojzije Šestan iz tvrkte Šestan-Busch rekao je da od države očekuje više potpore za hrvatsku vojnu industriju, koja premda mala, drži 26. mjesto u svijetu, što je velika stvar. Dio izvoznika muči tečaj, a dio ogromna administracija, a svima je cilj da se omogući i olakša izvoz.

- Ono što vam mogu obećati da će ova Vlada donositi odluke, čak i kada one neće biti nepopularne, donosit će se s ciljem gospodarskog rasta - poručila je ministrica Dalić na Liderovom Klubu izvoznika.

01. prosinac 2023 05:07