Aktualno
StoryEditor

Matešić: O navodnim dampinškim cijenama Kineza odlučuje EK

26. Ožujak 2018.

Odbijene su žalbe Strabag AG-a i zajednice ponuditelja Astaldi i IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret podnesene u predmetu izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta, poručio je Goran Matešić, predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave na konferenciji održanoj u ponedjeljak.

Obje žalbe su odbijene, čime odluka o odabiru kineskog ponuditelja postaje izvršna. Kineski ponuditelj je zajednica China Road and Bridge Corporation, CCCC Highway Consultants, CCCC Second Highway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering.

>>>DKOM odbio žalbe, Kinezi potvrđeni za gradnju Pelješkog mosta

Goran Matešić, predsjednik Državne komisije pojasnio je da se protiv odluke može pokrenuti upravni spor pred upravnim sudom. Dodao je da je postupak javne nabave vođen prema odredbama Zakona o javnoj nabavi iz 2011. godine, pa je i pravna zaštita provedena po odredbama istog zakona, te da se pritom postupalo žurno budući da se radilo o postupku koji se financira iz sredstava Europske unije.

U postupku donošenja odluke Državna komisija odlučivala je o četiri pravna pitanja: izjavi o podizvoditeljima, neuobičajeno niskoj cijeni, tajnosti podataka i valjanosti jamstva za ozbiljnost ponude.

>>>Projekt Pelješki most ide dalje

Na pitanje novinara o dampinškim cijenama, predsjednik komisije Matešić izjavio je da je za to nadležna Europska komisija te nije htio komentirati zaključke vijeća. Dodao je da nije bilo pritisaka na rad vijeća jer "komentare u novinama ne drži kao pritisak".

Žalbeni postupak trajao je 59 dana tijekom kojega je zaprimljeno trinaest podnesaka za sve tri faze javne nabave, a od kompletiranja spisa predmeta do donošenja odluke Državne komisije proteklo je 15 dana, izjavio je Matešić.

24. veljača 2024 12:53