Aktualno
StoryEditor

Matrica Petera Kraljiča za uspjeh poduzeća

16. Studeni 2017.
Piše:
Tirena Leinert Novosel

Na 12. konferenciji o nabavi, pod nazivom ‘Digitalna era nabave‘, gostovao je ugledni profesor Petar Kraljič iz McKinseyja. U razgovoru s Draškom Jelavićem iz CIRTUO-a otkrio je zašto njegova matrica može biti važan korak na putu do uspjeha svake tvrtke.

Na pitanje kako je kreirao svoju matricu, kada je nastala i kako na nju danas gleda, odgovorio je da je matrica stara oko 40 godina, a nastala je za vrijeme prve naftne krize.

- Jedna kemijska kompanija skoro je bankrotirala za vrijeme te krize, imali su izvanredan cashflow i trebali su strategiju nabave. To pitanje poslano je McKinseyju i mučio sam se tjedan dana s time jer nisam o tome imao pojma što da radim, priča Kraljič te dodaje kako na nabavu treba gledati kao na tržišnu funckiju, neku vrstu inverzije prodaje i marketinga.

>>> Kraljič: Kiselu jabuku strukturnih promjena treba zagristi odmah

- Tako je nastala matrica koja se i danas koristi. Također smo pokazali što još treba napraviti da se neki cilj realizira, a na kraju i sama nabava, kaže Kraljič i prisjeća se kako tvrtka koja je prva dobila priliku koristiti njegovu matricu nije željela da je se objavi jer je to smatrala izvanrednom polugom koja znači njihovu konkurentsku prednost.

Na pitanje o samoj primjeni matrice danas i njezinoj raširenosti, skromno odgovara da je u mirovini i da nije u tijeku s najnovijim podacima. No, puno zemalja zapadne Europe, poput Danske i Nizozemske je koristi i shvatilo je da je nabava strateški dio poslovanja. Napomenuo je i da Hrvatska i Slovenija u tome kasne jer ne koriste sve prilike i nove metode poslovanja koje se nude na tržištu.

Jelavića je također zanimalo i kako bi korištenje Kraljičeve matrice mogla primjenjivati mala poduzeća.

- Važno je da najbolji ljudi upravljaju nabavom. To su oni pojedinci koji imaju potencijal biti budućim menadžerima, zaključuje Kraljič.

Dakle, male tvrtke svakako trebaju ulagati u ljudske potencijale i talente, a nabava i Kraljičeva matrica dobar su prvi korak ka uspješnom poslovanju.

18. srpanj 2024 07:56