Aktualno
StoryEditor

Mattel u borbi s padom prodaje osmislio Barbie koja prkosi stereotipima; nosi hidžab i ‘laća se mača‘

18. Studeni 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=Gp9yLgDVyko

Mattel, proizvođač najpoznatijih lutki na svijetu Barbie, priopćio je da je najnovija lutka u njihovoj Shero kolekciji inspirirana Ibtihaj Muhammad, javlja CNN. Ova tridesetogodišnjakinja iz New Jerseya, prva je američka olimpijka i uopće prva sportašica koja se natjecala s hidžabom, prošle je godine osvojila brončanu medalju u ženskom mačevanju.

Osim hidžaba, lutka izrađena po uzoru na uspješnu olimpijku nosi odijelo za mačevanje, obuću Nike, kacigu i mač.

>>>Toys ‘R’ Us: Najveći američki lanac trgovina igračkama zatražio stečaj

U kompaniji naporno rade kako bi zbirka Barbie lutaka bila što raznovrsnija nakon što su izvješća pokazala da je ovogodišnja prodaja manja za 6 posto, a lutka Muhammad će u prodaju doći tijekom iduće godine. Shero linija je pokrenuta 2015. godine, a uključuje istaknute žene kao što su olimpijska gimnastičarka Gabby Douglas, plus size model Ashley Graham, balerina Misty Copeland, direktorica Ava DuVernay i glumica Zendaya.

https://twitter.com/IbtihajMuhammad/status/930149787222945792

Tijekom 2016. Barbie je u kolekciju ubacila visoke i niske verzije lutke, te one s oblinama, kao i novih sedam tonova kože. U priopćenju stoji da je Ibtihaj inspiracijama mnogim djevojkama koje do sada nisu imale priliku vidjeti ‘svoju‘ verziju lutke, te kako se nadaju da će ih lutka podsjećati na to da mogu ostvariti svoje snove.

29. travanj 2024 13:37