Aktualno
StoryEditor

Meritus ulaganja: Na burzi od početka kolovoza još nije prodana nijedna dionica

20. Kolovoz 2019.

Od početka kolovoza do danas, odnosno u 14 trgovinskih dana od uvrštenja na tržište kapitala, nije zabilježena nijedna transakcija dionicom tvrtke Meritus ulaganja.

Podsjetimo, Meritus ulaganja, koja su na tržištu poznata pod nazivom M+ grupa, na Zagrebačku su burzu 6. kolovoza uvrstila 857.805 svojih dionica.

U dioničarskoj strukturi, odnosno u top deset dioničara tvrtke su i sva četiri obvezna mirovinska fonda, dva dobrovoljna mirovinska fonda te Fond za financiranje razgradnje nuklearne elektrane Krško.

Kada se uz njih doda i dvoje glavnih dioničara, Stjepan Orešković i Manica Pirc Orešković, desetero najvećih vlasnika tvrtke posjeduje 98,4 posto dionica kompanije, što ne daje veliki prostor za trgovanje.

Zadnji su put neke ‘svježe‘ dionice uvrštene na Zagrebačku burzu 2016. godine, dakle govorimo o kompanijama koje su prvi put listale dionice na tržište kapitala, kada je ZSE listala vlastite dionice. Odmah se počelo trgovati tim vrijednosnim papirima.

Godinu prije, dionice je na burzu uvrstila i Tankerska Next Generation i istoga dana se trgovalo tim dionicama. Granolio je mjesec dana nakon TNG-a uvrstio svoje dionice, trgovalo se također istoga dana.

 

18. travanj 2024 00:41