Aktualno
StoryEditor

Ministar Horvat i izraelski ministar Cohen potpisali deklaraciju o suradnji

24. Srpanj 2018.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sastao se u utorak s izraelskim ministrom gospodarstva i industrije Eli Cohenom, s kojim je razgovarao o mogućnostima poboljšanja gospodarske suradnje te potpisao zajedničku deklaraciju o suradnji ministarstava.

>>>Izrael želi postaviti ‘zlatni standard’, postati veliki izvoznik medicinskog kanabisa

"Na sastanku su istaknuti dobri prijateljski odnosi između dvije zemlje te mogućnosti poboljšanja gospodarske suradnje. Glavne teme sastanka bile su razmjena iskustva u području digitalne transformacije, koju je Izrael već proveo, transfer znanja u pogledu umjetne inteligencije i revitalizacija hrvatske industrije", priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

Kako se prenosi, izraelski ministar Cohen naglasio je da su pokazatelji gospodarske suradnje dobri, no ima još puno prostora za njihovo povećanje. Potencijalne mogućnosti za to proizlaze u zajedničkom sudjelovanju tvrtki iz obje države na prijavama za istraživačko-razvojne projekte kroz programe EUREKA, Eurostars i Obzor2020 u kojem Izrael vrlo aktivno sudjeluje i ostvaruje dobre rezultate, ističe se u priopćenju.

Ministar Horvat je naglasio kako će Hrvatska u sljedećih deset godina izgraditi nekoliko centara kompetencija u čijem nastajanju i radu će od velike pomoći biti izraelsko iskustvo u djelovanju takvih centara.

Oba ministra su se složila da je potrebno izraelske tvrtke upoznati s prednostima koje hrvatsko tržište nudi kako bi se potaknula njihova ulaganja u Hrvatsku te pružiti podršku hrvatskim tvrtkama da budu što zastupljenije na izraelskom tržištu kako bi se na taj način povećala bilateralna gospodarska suradnja.

>>>Burilović: Trgovinska razmjena s Izraelom lani 65,6 milijuna eura

"Ministar Cohen pozvao ministra Horvata da s gospodarskim izaslanstvom posjeti Izrael gdje će se pružiti prilika da se prisutne bolje upozna s načinom djelovanja inovacijskih centara i stvaranju inovacijske mreže u Izraelu", ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Dvojica ministara potpisala su i zajedničku deklaraciju o suradnji, a s ciljem unaprjeđenja gospodarske, poslovne i tehnološke suradnje između Republike Hrvatske i Države Izrael.

"Oba ministra su naglasila potrebu pokretanja suradnje u zajedničkim istraživačko-razvojnim aktivnostima te važnost promicanja suradnje i razmjene informacija na području informacijsko-komunikacijskih tehnologija te digitalizacije. Usvajanjem deklaracije poticat će se kvalitetno poslovno okruženje u područjima od zajedničkog interesa, uključujući zajedničke platforme za poduzetništvo i inovacije poput izložbi, poslovnih foruma, seminara i poslovnih sastanaka", navodi se u priopćenju.

>>>Unatoč trajnom stanju sukoba, Izrael se preobrazio u visokotehnološku državu

Iz Ministarstva gospodarstva također navode kako su u hrvatskom izaslanstvu bili i zamjenik direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić i predsjednik Udruge hrvatskih izvoznika Darinko Bago, koji su prenijeli iskustva hrvatskih tvrtki na izraelskom tržištu i iznijeli svoja gledišta kako povećati volumen gospodarske suradnje i intenzivirati odnose hrvatskih i izraelskih tvrtki.

08. lipanj 2023 02:47