Aktualno
StoryEditor

‘Ministar koji sluša građane‘ Tolušić dobio pohvale zbog Zakona o zaštiti životinja

18. Svibanj 2017.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u četvrtak je pred novinarima hvalio poteze predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića vezano uz raskidanje koalicije s Mostom, tvrdeći kako je premijer napravio jedino što je mogao u tom trenutku, a nije ga, kaže, iznenadio stav ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera da se nakon raskida s Mostom odmah trebalo ići na izbore.

>>>Stier: Žao mi je zbog raskida koalicije, bilo bi pošteno izaći na nove izbore

- Ne, nije me iznenadio postupak kolege Stiera, ja tu nemam nekakvog posebnog komentara. Mislim da je premijer napravio jedino što je mogao napraviti u tom trenutku i sve pohvale za potez premijera koji se odigrao kada govorimo o suradnji s Mostom, izjavio je Tolušić ispred Banskih dvora.

>>>Tolušić: Uvodimo i uvest ćemo reda, ispada da se mora kontrolirati apsolutno sve

Naime, ministar vanjskih poslova i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier izrazio je u utorak u Bruxellesu žaljenje zbog raskida koalicije s Mostom, ustvrdivši da se on u stranci zauzimao za nove izbore nakon što je ta suradnja okončana.

Tolušić zahvalio "Prijateljima životinja" na pohvalama Zakonu o zaštiti životinja

Tolušić je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo što su ga ispred Vlade dočekali članovi udruge Prijatelji životinja na čelu s predsjednikom Udruge Lukom Omanom, koji su hvalili nacrt novog Zakona o zaštiti životinja koji se danas nalazi pred Vladom.

- Evo ovo je podrška, ministar koji sluša građane, koji sluša javnu raspravu i definitivno to sve rezultira dobrim prijedlozima novog Zakona o zaštiti životinja. Napredak je to za Hrvatsku, napredak za sve građane, sve prema volji građana, evo prema zadnjem istraživanju čak 90 posto građana Hrvatske želi zabranu ubijanja životinja u skloništima, zaista probajmo početi kažnjavati one koji uzrokuju problem, a ne zapravo žrtve, rekao je predsjednik Udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

- Ugodno sam iznenađen, hvala na podršci, obratio se ministar Tolušić Prijateljima životinja.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji, među ostalim, predviđa da životinje ostaju u skloništu do udomljenja, za razliku od postojećeg članka da se životinju iz skloništa koja se ne vrati vlasniku može usmrtiti nakon 60 dana. Ministarstvo poljoprivrede, u odgovoru na komentare iznesene u javnoj raspravi, navodi da je taj članak izmijenjen na način da životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, ostaje u skloništu do udomljenja.

>>>Nakon punih 10 godina čekanja Hrvatska konačno zabranila uzgoj životinja za krzno

Ministar je naglasio kako Vlada radi svoj posao, Ministarstvo radi svoj posao, surađuju sa svim relevantnim čimbenicima koji god je zakon u pitanju, pa tako i Zakon o zaštiti životinja.

-Doduše, evo deset je godina prošlo od prošlog zakona, znači, zakon se puno vremena donosio. Uvrstili smo sve stvari za koje smatramo da su normalne u 2017., odnosno u 21. stoljeću od ‘no kill skloništa‘ do ostalih stvari za koje ja osobno smatram da, ako ih već imamo nekoliko u Hrvatskoj, da to mogu biti sva, a ne da nakon 60 dana pse koje smo doveli u skloništa ubijamo, poručio je Tolušić.

19. svibanj 2024 02:42