Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo graditeljstva prebacuje lopticu: Čelnici komora bore se za svoje privilegije

23. Svibanj 2019.

Izgleda da ne jenjavaju nesuglasice između komore inženjera i Ministarstva graditeljstva koje se prije svega odnose na izmjene i dopune zakona prema kojima voditelji gradilišta ne bi trebali biti obvezni članovi jedne od četiri komora - Hrvatske komore inženjera građevine, Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike. Na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja objavljeno je reagiranje na istupe čelnih ljudi inženjerskih komora na tekstove objavljene u tjedniku Lider i drugim medijima 8. i 9. svibnja.

Ministarstvo navodi da se izmjene Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju te Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje donose u skladu s mjerama iz Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva.

- Riječ je o ukidanju obveznog članstva što znači da je odluka o tome žele li biti članovi komore na samim inženjerima gradilišta, a na komorama je da se potrude i da im ponude takve uvjete da požele biti, odnosno ostati članovi komore - stoji u pojašnjenju ministarstva.

Dobrovoljno članstvo

Također, dodaju da priroda članstva podrazumijeva slobodan izbor. Na komorama je da njihovi članovi imaju čast i ugled u društvu te da žele biti njihovi članovi, ali ukoliko se komore boje da bi slobodan izbor inženjera značio odlazak iz komora, onda one nisu ispunile svoju zadaću, navode u ministarstvu.

Ministarstvo rezolutno demantira sve primjedbe komora inženjera, pa tako i onu osnovnu da izmjene zakona, odnosno ukidanje obveznog članstva u Komori, za inženjere gradilišta i/ili voditelje radova neće dovesti do ušteda nego će poskupjeti troškovi osiguranja.

Stav je ministarstva da je Europska komisija ocijenila da navedeni stručnjaci ne pripadaju sigurnosnom sektoru te je upitno propisivanje obveznog profesionalnog osiguranja za te osobe, za razliku od profesionalnog osiguranja osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja, odnosno poslove projektiranja i/ili stručnog nadzora građenja, koje Europska komisija nije dovodila u pitanje.

- Ujedno napominjemo da strani inženjeri gradilišta i/ili voditelji radova iz država ugovornica Europskog gospodarskog prostora, u kojima nije propisan uvjet obveznog članstva u Komori, mogu već danas prekogranično obavljati poslove vođenja građenja u Republici Hrvatskoj na temelju uvjeta koje ispunjavaju u svojoj državi. Dakle u pitanju je zamjena teza, odnosno toj skupini inženjera se nameće osiguranje i druge usluge koje im uopće nisu potrebni - ističu u Ministarstvu.

Neopravdana primjedba

Ministarsvo je demantiralo i drugu primjedbu komora čiji predstavnici tvrde da će zbog ukidanja obveznog članstva u Komori za inženjere gradilišta i/ili voditelje radova poskupjeti pristup normama. Ni ova primjedba ministarstvu nije opravdana, jer bi komore povoljniji pristup normama mogle ponuditi inženjerima gradilišta i/ili voditeljima radova koji se upišu u Komoru te time ostvare prednost u odnosu na inženjere gradilišta i/ili voditelje radova koji nisu članovi Komore, ali da, inženjeri gradilišta imaju najmanje potrebe za tom uslugom i ona je zanemariva za tu skupinu inženjera, navode u ministarstvu.

Velika se buka digla i oko tvrdnje komora inženjera da će zbog izmjena zakona ugroziti sigurnost gradnje. Ministarstvo i to demantira i tvrdi da sigurnost građevina prvenstveno ovisi o projektu prema kojem se građevina gradi te da inženjer gradilišta i/ili voditelj radova mora radove na građenju građevine izvoditi prema projektu i građevinskoj dozvoli, pri čemu se projekt ne smije mijenjati. Za razliku od projektanta čiji projekt je sastavni dio lokacijske ili građevinske dozvole, inženjer gradilišta ne izdaje niti jedan javni dokument.

- Uvjeti za obavljanje poslova projektiranja i/ili provođenje stručnog nadzora građenja s jedne strane i uvjeti za inženjera gradilišta i/ili voditelja radova s druge strane, ne mogu biti jednakopravno uređeni. Osim toga, sigurnost u gradnji nije bila ugrožena do 2015. god. kada je uvedeno obvezno članstvo za navedenu skupinu inženjera, pa nema razloga da bude u nastavku - navode u Ministarstvu graditeljstva.

[caption id="attachment_385978" align="aligncenter" width="750"] Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva[/caption]

U komorama tvrde da se velike uštede mogu postići ukidanjem imenovanja voditelja projekta za javne naručitelje angažiranjem nekih trećih tvrkti koje menadžiraju projekt. Ministarstvo je rezolutno u tvrdnji da se obveza imenovanja voditelja projekta proširuje na sve obveznike javne nabave, ali samo na investicije koje prelaze zakonski propisane financijske pragove.

Kontrola inesticija

- Kada se zna da je uloga voditelja projekta briga da se projekti realiziraju u okviru proračuna, kvalitete i vremenskih rokova, nije jasno zbog čega se komore tome protive. Država kao veliki investitor želi kontrolirati provedbu svojih investicija - navode u Ministarstvu.  Dodaju da komore prozivaju državnog tajnika Željka Uhlira, jer navodno ima osobne koristi u edukaciji kandidata za voditelje projekta, što nije istina jer se on ne bavi takvim aktivnostima - stoji u reagiranju Ministarstva.

Tvrde da čelnici komora nemaju argumenta za svoje stavove, "već koriste jednostrani pristup medijima kako bi bez kritike plasirali svoje pogrešne stavove".

- Može se zaključiti da se radi samo o zaštiti prihoda i privilegija čelnika komora. Takvo njihovo ponašanje nije nimalo profesionalno i odstupa od etičkih kodeksa propisanih za članove komora te utječe na smanjenje ugleda i časti komorskih udruženja - stroji u reagiranju Ministarstva graditeljstva.

Četiri inženjerske komore u svom članstvu imaju  5.500 ovlaštenih inženjera koji imaju licencu za voditelja gradilišta i velik broj je potpisao peticiju kojom se protive zakonskim izmjenama.

- Potpisujem jer smatram da ovlašteni voditelji radova te ovlašteni voditelji građenja moraju ostati članovi strukovnih komora, kako bi se zadržala kvaliteta izvođenja radova na samim gradilištima - samo je jedan od komentara od više od 2.000 članova komora koji su potpisali peticiju da želi ostati u obveznom komorskom članstvu.

15. travanj 2024 14:14