Aktualno
StoryEditor

MojPosao: Objavljeno 34 posto više oglasa, najviše za turizam

02. Siječanj 2018.

U 2017. godini na portalu MojPosao objavljeno je više od 41.000 oglasa što je čak 34% više nego u 2016. S obzirom da je u jednom oglasu moguće naznačiti da se traži više izvršitelja, broj slobodnih radnih mjesta bio je i veći od toga.

Najtraženija zanimanja u 2017. bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, skladištar, vozač, prodajni predstavnik, radnik u proizvodnji, administrator te čistač.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Srednja stručna sprema Visoka stručna sprema Stručna sprema nije bitna
Prodavač Programer Konobar
Konobar Nastavnik Programer
Skladištar Osnovnoškolski učitelj Prodavač
Prodajni predstavnik Informatičar Kuhar
Kuhar Dipl. ekonomist Prodajni predstavnik

Najveća ponuda oglasa zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja: - Turizam i ugostiteljstvo - 18% oglasa - Prodaja (Trgovina) - 17% oglasa - Proizvodnja i zanatske usluge - 14% oglasa Najveća potražnja (broj profila) je u sljedećim kategorijama: - Prodaja (Trgovina) - 25% životopisa - Administrativna zanimanja - 19% životopisa - Ekonomija, financije i računovodstvo - 17% životopisa *u jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2017. je objavljeno ukupno 63% oglasa za rad na neodređeno, što je nešto više nego 2016. kada se u 60% oglasa nudio rad na neodređeno.

Ugovor na određeno se u protekloj nudio u 51% oglasa, dok su se honorarni djelatnici tražili u 7% oglasa, a 3% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

S druge strane, 51% tražitelja posla je bilo zainteresirano za stalni posao, a gotovo trećina ih je bila zainteresirana i za rad na određeno (28%). Za honorarni posao bilo je zainteresirano 10% tražitelja posla, a za sezonski njih 9%.

>>>Tau on-line: Njegujemo praksu bonusa za dovođenje stručnjaka

Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

- Podaci pokazuju sličan trend kao i prošlih godina, a najveći skok vidimo u broju oglasa za inozemstvo, koji rastu brže od ukupnog broja oglasa. Najveći deficit radne snage bilježe sektori turizma i proizvodnih djelatnosti, što smo već i ranije upozoravali i znali da će se dogoditi. Svejedno nije ništa značajno napravljeno kako bi se to spriječilo: kvalificirani radnici odlaze u inozemstvo, više radi nesređenosti našeg društva nego radi boljih uvjeta rada vani, dok mladi koji se tek školuju, i njihovi roditelji, uporno izbjegavaju strukovno obrazovanje, podržava se gimnazijski, umjesto da se unapređuje sustav koji dokazano funkcionira u razvijenim europskim zemljama: obavezno školovanje nakon kojeg dolaze profesionalno usmjeravanje i praktična nastava, komentira situaciju na tržištu rada Igor Žonja direktor poratala Moj Posao.

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom

Tijekom 2017. godine poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 53% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

S druge strane, 54% posloprimaca je u svojim životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 21% oglasa, dok je isti stupanj obrazovanja u svojim životopisima navelo 22% tražitelja posla.

U 28% oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema, a isto je u svojim životopisima navelo 15% tražitelja posla.

Najčešći uvjeti u oglasu

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 42% oglasa. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (27% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 10% oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni. Najviše posloprimaca u svojim životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika (36%), dok ih 25% navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 18% tražitelja posla.

>>>MojPosao: Čak 61 posto ispitanika planira promjenu posla u idućih godinu dana

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 22% posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije temelje poznaje 9% tražitelja posla.

U 28% oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu, i to većinom poznavanje rada u Wordu i Excelu. U 44% oglasa tražilo se radno iskustvo i to prosječno 2 godine i 4 mjeseca.

Najveći broj oglasa objavljen je za rad u Zagrebu

Od oglasa objavljenih u 2017. godini, njih najviše je objavljeno za rad u Zagrebu i zagrebačkoj županiji (51%). Slijede oglasi u Splitsko-dalmatinskoj te Primorsko-goranskoj županiji.

Tijekom 2017. godine poslodavci su objavili preko 1.600 oglasa za poslove u inozemstvu. U odnosu na 2016. godinu objavljeno je 43% više oglasa za rad u inozemstvu. Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za Njemačku, Sloveniju i Austriju.

19. lipanj 2024 09:51