Aktualno
StoryEditor

MOL Grupa i APK dogovorili strateško partnerstvo za recikliranje plastike

02. Kolovoz 2018.

MOL Grupa i APK AG jučer su u Merseburgu potpisali sporazum o strateškoj suradnji.

>>>MOL Grupa kupila proizvođača mineralne vode

Kao prvi korak u suradnji, MOL će podržati završetak APK-ovog postrojenja u Merseburgu. Postrojenje će poslužiti kao pilot projekt za inovativni proces na bazi otapala nazvan Newcycling, a koji omogućuje oporabu visoko kvalitetnih materijala iz složenih višeslojnih pakiranja.

- Uočavamo rastuću potražnju naših kupaca za recikliranom plastikom, a istovremeno smo posvećeni ideji kružne ekonomije i održivosti. Želja nam je postati lider u recikliranju u Srednjoj i Istočnoj Europi, a današnji sporazum označava prvi korak na tom putovanju, izjavio je Ferenc Horvath, Izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Downstream.

APK je razvio Newcycling - inovativnu tehnologiju za recikliranje koja se može primijeniti na široku paletu mješovitih vrsta plastike i obraditi ih u visoko kvalitetne sirovine. Prvo Newcycling postrojenje koje će koristiti APK-ovu glavnu tehnologiju trenutno se postavlja u sjedištu kompanije u Merseburgu.

>>>MOL-ova dobit za devet mjeseci 1,87 milijardi dolara, 12 posto viša nego lani

- Tržište Srednje i Istočne Europu bit će vrlo zanimljivo u budućnosti jer se očekuje snažan trend prelaska s odlaganja i spaljivanja na recikliranje i doista kružnu ekonomiju plastike. S obzirom na MOL-ovo snažno prisustvo u toj regiji, smatramo ga najboljim partnerom za iskorak na tržište Srednje i Istočne Europe, kazao je Klaus Wohnig, APK-ov glasnogovornik Uprave.

Jedan od temeljnih ciljeva strategije MOL Grupe 2030 je prošiti vrijednost petrokemijskog lanca kompanije. Vodeći se time, MOL Grupa planira uložiti oko 4,5 milijardi dolara do kraja sljedećeg desetljeća u petrokemijske i kemijske razvojne projekte.

Kao dio razvojne strategije, MOL Grupa planira nadograditi svoje mogućnosti recikliranja jer je recikliranje plastike najpovoljnija i ekološki prihvatljiva opcija za odgovorno upravljanje plastičnim otpadom.

>>>MOL Grupa ulazi u poslovanje sa solarnom energijom

Plastična ambalaža jedan je od ključnih strateških segmenata definiranih u strategiji MOL 2030 Enter Tomorrow i sektor u kojem oba partnera prepoznaju rastuću potražnju za recikliranim materijalima.

02. lipanj 2023 14:46