Aktualno
StoryEditor

Mrsić o novom zakonu o studentskom radu: Vlada će žrtvovati mladost za jeftin profit

01. Lipanj 2018.

Vladin Prijedlog zakona o obavljanju studentskih poslova studentima neće donijeti ništa dobroga, odnosno imat će više obveza, ali manja prava u odnosu na radnike - iznio je kritiku nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić.

Posebno je kritičan prema prijedlogu da se izvanrednim studentima omogući rad preko student servisa. Stvorit će se, kaže, još jedna nezaštićena kategorija radnika koji će biti lišeni prava na radni odnos, jer će studentske poslove moći obavljati kao izvanredni studenti.

>>> Jurčić: Nije normalno da studenti obavljaju redovne poslove radnika

Umjesto da suzbije oblike rada koji su izvan sustava radnih odnosa Vlada ih namjerno širi, njena je politika usmjerena na poslodavce, a mladima se šalje poruka da smo njihovu mladost i iskustvo spremni žrtvovati za jeftin profit, kaže Mrsić.

Predloženi zakon nije ispunio ni jedan od dva očekivana cilja, nije osigurao okvir za dostojne uvjete rada studenata, niti za spriječavanje zlouporabe tog rada, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru te poručio Vladi da zakon mora bitno doraditi, odnosno mijenjati.

>>> Uskoro se i izvanrednim studentima otvara mogućnost za rad preko studentskih servisa

"Ministrica Blaženka Divjak hvali se zakonom, pa mogu zaključiti da nije svjesna što ovim zakonom radi", izjavio je nekadašnji SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava.

21. veljača 2024 23:47