Aktualno
StoryEditor

Munjiza: Komisija će brzo zaustaviti ‘trgovinski rat’ Hrvatske i Srbije

07. Kolovoz 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Odluka hrvatskog ministarstva poljoprivrede da za 22 puta poveća uvozne takse na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU rezultiralo je žestokom reakcijom Srbije, koja prijeti detaljnim fitosanitarnim, veterinarskim i laboratorijskim pregledima hrvatske robe na granici, što de facto znači kako ta roba neće na vrijeme stizati na police. Žestok je to odgovor Srbije, a prigovore na takse imaju i druge zemlje iz neposrednog okruženja.

Prema pisanju beogradskih medija,  Srbija je, "osim voća i povrća, strogim kontrolama podvrgnula i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u narednih 30 dana, koliko traje ta procedura". Tako Blic prenosi kako je "uprava carina dobila zadatak da, osim fitosanitarnih i veterinarskih provjera, radi i laboratorijske analize svih proizvoda", te da je zbog tih provjera, koje će trajati do mjesec dana, "izvjesno da mnogi proizvodi neće završiti na policama, već na nekoj od deponija".

>>>Tolušić: Nema razloga za protumjere iz Srbije

Hrvatsko je ministarstvo poljoprivrede, naime, uvelo kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor je povećana s 90 na 2000 kuna.

- Naravno da su u ministarstvu poljoprivrede vodili računa o posljedicama povećanja taksi, ali uvjeren sam kako nisu predvidjeli ovakav razvoj situacije. Reakcija Srbije je žestoka, no, iako su obje strane pojasnile svoje motive, smatram kako tu ima i drugih pobuda, te da nije riječ o isključivo gospodarskim motivima ili potrebi za učinkovitijom kontrolom robe - komentirao je aktualni prijepor Dragan Munjiza, direktor savjetničke tvrtke Jakov Viktor.

Srbi tvrde kako Hrvatska ovom odlukom krši odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog čega su uputili formalnu žalbu Europskoj komisiji. Munjiza je uvjeren kako će Bruxelles ipak reagirati, iako Srbija nije članica Europske unije.

>>>Srbija priprema stroge protumjere hrvatskom ‘čistom ekonomskom protekcionizmu’ – izvori

- Srbija je zanimljiva EU, koja ju smatra predvodnikom ekonomskog povezivanja na Balkanu. Interesantna im je kao stabilizator regije. Europska komisija sigurno će tražiti od Srbije i Hrvatske da se poslože. Dogovor između dvaju zemalja brzo će se postići - dodaje Munjiza.

25. travanj 2024 10:38