Aktualno
StoryEditor

MUP: Uhićeno 12 osoba, tri su nedostupne; pretrage se nastavljaju i sutra

16. Listopad 2017.

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je u priopćenju kako će se zbog opsežnosti pretraga u akciji Agrokor najvjerojatnije nastaviti i tijekom sutrašnjeg dana.

>>> Odvjetnik Olujić: Ante Todorić doći će u Hrvatsku u najkraćem roku

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Policijski službenici PNUSKOK-a, Uprave kriminalističke policije, Ravnateljstva policije u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom i u suradnji sa Samostanim sektorom za fin. istrage provode kriminalističko istraživanje nad petnaest hrvatskih državljana zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Policijski službenici PNUSKOK-a, Uprave kriminalističke policije, Ravnateljstva policije u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom i u suradnji sa Samostanim sektorom za fin. istrage provode kriminalističko istraživanje nad petnaest hrvatskih državljana zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

>>> Sinčić izrazio bojazan da su institucije Todoriću omogućile bijeg kao nekoć Sanaderu

Temeljen naloga Županijskog suda u Zagrebu u tijeku je provođenje dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija na 24 lokacije, pretrage poslovnih prostorija na 3 lokacije, pretrage 17 pokretnih stvari i 12 pretraga osoba.

Obzirom na opsežnosti najvjerojatnije će se pretrage nastaviti i tijekom sutrašnjega dana.

Tijekom do sada provedenog kriminalističkog istraživanja uhićeno je ukupno 12 osoba, protiv kojih se planira podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela. Uhićene osobe će se dovesti pritvorskom nadzorniku, a tri osobe su nedostupne", stoji u priopćenju iz MUP-a.

Uhićeni svi osim Todorića

U izvidima vezanima uz navodne nezakonitosti u Agrokoru u ponedjeljak je uhićeno 12 osoba, točnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana koji nisu u Hrvatskoj, izvještava Hina.

>>> Istraga DORH-a u srazu s Povjerenstvom; Maras: Todorića ispitati i ako bude u pritvoru

Uz Tododorića i njegove sinove osumnjičeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Ispitivanja u tužiteljstvu najvjerojatnije u utorak ujutro

I odvjetnici uhićenih potvrdili su novinarima kako će njihovi branjenici noć provesti u policijskom pritvoru te da će, najvjerojatnije u utorak ujutro, a ne večeras kako se očekivalo, biti odvedeni na ispitivanje u prostorije tužiteljstva na Selskoj ulici.

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Ivana Crnjca koji je prvi uhićen u ponedjeljak prijepodne, izjavio je da će se ispitivanje u tužiteljstvu gotovo sigurno dogoditi u utorak ujutro, pojašnjavajući da je "sve u zakonom propisanim rokovima".

>>> Odvjetnik Ivana Crnjca: Priča o pokajništvu je besmislica

Zakon predviđa rok od 24 sata od uhićenja u kojem osumnjičenik treba biti doveden kod pritvorskog nadzornika, a tada počinje teći rok od 16 sati u kojima mora biti ispitan u tužiteljstvu.

Kazao je i da će se, s obzirom na opseg spisa, njegov branjenik najvjerojatnije braniti šutnjom, jer bi bilo neozbiljno iznositi obranu prije nego što se prouči opsežna dokumentacija.

19. travanj 2024 03:02