Aktualno
StoryEditor

Musk lansirao Neuralink s ciljem spajanja ljudske i umjetne inteligencije

28. Ožujak 2017.

Uz razvoj novog modela Tesla automobila, lansiranja višestruko iskoristive rakete i kopanja tunela ispod Los Angelesa, Elon Musk pokreće i novu tvrtku, prenosi Engadget. Muskov najnoviji projekt zove se Neuralink, a cilj mu je istražiti tehnologiju koja bi mogla stvoriti direktne veze između ljudskog mozga i računala.

>>>Muskova ‘bušilica’ ruje tunel u Los Angelesu, testira tlo za osvajanje Marsa i prodor hyperloopa

Prošlog ljeta Musku je sinula ideja o tome kako će ljude trebati ‘nadograditi‘ računalnom umjetnom inteligencijom ako žele ostati konkurentni spram pametnih tehnologija.

Musk ima ključnu ulogu u pokretanju kalifornijskog stratupa koji bi se bavio neuroznanošću, a za cilj ima stvoriti računala za liječenje bolesti te, u konačnici, izgradnju hibrida između čovjeka i računala.

Neuralink je registriran u Kaliforniji kao tvrtka za medicinska istraživanja, a navodno je u njoj angažirano i nekoliko vrhunskih znanstvenika u području neuroznanosti kao što su dr. Venessa Tolosa, ekspert za fleksibilne elektrode i nano tehnologiju, profesor Philip Sabes s kalifornijskog Sveučilišta, te profesor Timothy Gardner sa Sveučilišta Boston, koji proučava nervne putove u mozgu ptica pjevica.

>>>Vjerovali ili ne, ali Elon Musk već iduće godine želi poslati ljude na putovanje oko Mjeseca

Neuralink, poput Tesle i SpaceX-a, planira predstaviti prototip kojim će dokazati da je tehnologija sigurna i održiva prije prelaska na ostvarenje ambicioznog cilja povećavanja učinkovitosti ljudske rase. U slučaju dokazane učinkovitosti, prototip u obliku moždanih implantata moga bi liječiti bolesti poput epilepsije, Parkinsonove bolesti i depresije.

Musk je za portal Vanity Fair izjavio kako vjeruje da bi se tehnologija u ljudski mozak mogla implementirati kroz 4 do 5 godina, no nakon što to rezultira uspjehom dug je period do toga da se umjetna inteligencija počne izravno ugrađivati u ljudski mozak.

https://twitter.com/elonmusk/status/846580443797368832

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, Musk je u par navrata dao naslutiti postojanje Neuralinka, piše The Verge.

Smatram da ćemo s vremenom vjerojatno svjedočiti spajanju biološke i digitalne inteligencije, izjavio je Musk nedavno.

28. travanj 2024 19:20