Aktualno
StoryEditor

Najbolje stranice za besplatno legalno preuzimanje glazbe

04. Kolovoz 2018.

Bez obzira na to što je zahvaljujući internetu veoma jednostavno preuzeti bilo koju pjesmu, doduše ilegalno, ta opcija ne dolazi u obzir onima koji žele nagraditi glazbenike koji im svojim pjesmama ispunjavaju svakodnevnicu.

>>>Reklame s dobrom glazbom i dalje su vrlo učinkovite

Preuzimanje glazbe nije toliko popularno kao streaming, ali realno gledano streaming je skup, a besplatni streaming servisi nisu najsretnija opcija što se tiče mogućnosti. Upravo iz tog razloga u nastavku vas očekuje popis najboljih legalnih stranica za preuzimanje glazbe prema izboru portala Digital Trends. Ipak, na takvim stranicama rijetko će se naći glazbenici Billboardove ljestvice, međutim hitova ne nedostaje, kao i manje poznatih glazbenika kojima svakako treba pružiti priliku.

Free Music Archive

WFMU Radio 2009. godine pokrenuo je projekt kojim su htjeli glazbu svih žanrova još više približiti ljudima i tako je nastao Free Music Archive. Ova mala riznica besplatnog sadržaja omogućuje korisnicima i to da vlastitu glazbu objave u arhivu.

NoiseTrade

NoiseTrade je djelomično stranica s besplatnom glazbom, djelomično platforma za promociju na kojoj korisnici mogu preuzeti bilo koji singl ili album kojeg je nezavisni glazbenik na njoj objavio.

>>>Ljudi nakon tridesete prestaju otkrivati novu glazbu

Jedna od prednosti korištenja ove platforme jest što često objavljuje sadržaj prije no što bude njegova službena premijera, stoga su njihovi korisnici uvijek korak ispred drugih.

Amazon

Jedna od najpoznatijih online trgovina osim raznih dobara u svojoj ponudi ima ima i ogroman asortiam u kojemu se nalazi tisuće besplatnih pjesama  među kojima su i brojni hitovi. Preuzimanje ne može lakše, samo ubacite pjesmu u košaricu i izvršite besplatnu kupovinu.

Musopen

Za sve ljubitelje klasične glazbe tu je Musopen koja nudi uslugu preuzimanja i streaminga glazbe, ali i edukativne članke za one koji žele naučiti više o glazbi i glazbalima. Na ovoj platformi čija je misija ‘‘osloboditi glazbu‘‘ skladbe se mogu pretraživati ne samo prema autoru ili nazivu, već i glazbalu, vrsti skladbe i razdoblju u kojemu je nastala.

Jamendo

Jamendo je jedan od najvećih repozitorija besplatne glazbe na internetu, pa iako na njoj nema mnogih hitova odlično je mjesto za otkrivanje manje poznatih, ali iznimno dobrih izvođača. Korisnici ove platforme umjesto po žanru pjesme pretražuju prema tome koja je najpopularnija, najviše puta preuzeta i najnovije objavljena.

SoundCloud

Iako nije baš svaka pjesma na ovom servisu besplatna za preuzimanje, na njemu poznati i manje poznati izvođači omogućavaju besplatno preuzimanje putem njihovih verificiranih profila. SoundCloud zapravo je verzija YouTubea za glazbene zapise, što znači da na njemu svatko može objaviti svoje omiljene pjesme.

PureVolume

Ova stranica omogućava promociju relativno nepoznatih umjetnika, te funkcionira na prinpcipu društvene mreže gdje i slušatelji i umjetnici mogu stvarati profile i raspravljati o svojim glazbenim interesima.

>>>JoomBoos snimio prvi YouTube mjuzikl na svijetu

Većina pjesama je besplatna za legalno preuzimanje, međutim postoje neke koje se naplaćuju, ali se mogu besplatno poslušati na stranici.

Live Music Archive

Za sve koji žele poslušati koncerte u visokoj kvaliteti ovo je prava stvar. Većina sadržaja može se preuzeti kao pojedinačne pjesme u FLAC ili MP3 formatu, no u tom slučaju nažalost nije osigurana visoka kvalitetakao prilikom streaminga.

Last.fm

Iako je u početku djelovao kao internetski radio tijekom vremena je last.fm postao streaming web stranica prepuna korisničkih profila koji s drugima dijele svoj glazbeni ukus i preferencije. Dakako da se ne bi našao naovom popisu da nije i repozitorij glazbe besplatne za preuzimanje.

DatPiff

Došli smo i do stranice koju obožavaju mnogi ljubitelji rap glazbe.

>>>YouTube je najpopularnija plaftorma među tinejdžerima

Osim manje poznatih autora koji na ovaj način pokušavaju doprijeti do potencijalnih fanova, DatPiff je jedina stranicana ovom popisu koja svoj repozitorij redovito nadopunjava s besplatnim pjesmama nekih od najpoznatijih rap glazbenika kao što su Future i Drake.

ReverbNation

Osim gotovo četiri milijuna korisnika, izvođača i pjesama, ReverbNation u ponudi ima i besplatnu aplikaciju kojom predviđaju tko će biti novi it izvođač. Iako u ponudi imaju mnoge žanrove, najviše je pop, alternativnih i hip-hop pjesama.

01. ožujak 2024 01:26