Aktualno
StoryEditor

Najveći polugodišnji pad cijena nafte u dvadeset godina

21. Lipanj 2017.

Cijene nafte ostale su u srijedu nepromijenjene na međunarodnim tržištima, no na putu su najvećeg pada u prvoj polovini godine u posljednja dva desetljeća jer ulagači sumnjaju da će smanjenje proizvodnje ubrzo dovesti do uravnoteženja između ponude i potražnje.

>>> Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 5 posto

Na londonskom je tržištu cijena barela u srijedu ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 46,02 dolara, dok je ranije potonula na najnižu razinu u posljednjih sedam mjeseci. Ni na američkom tržištu se cijena nije znatnije promijenila i barelom se trgovalo za 43,55 dolara. Do sada su u ovoj godini cijene nafte pale za 20 posto, što je njihov najveći pad u prvom polugodištu od 1997. godine.

Pridržavanje dogovorenih rezova proizvodnje iz sporazuma Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i drugih proizvođača za 1,8 milijuna barela dnevno od siječnja dosegnulo je nakon prošlogodišnjeg usuglašavanja najvišu razinu u svibnju.

"Klizanje cijena nafte čini se nezaustavljivim", izjavio je Carsten Menke iz Julius Baera. "Sve je upitnija učinkovitost smanjenja ponude. Smatramo da rastu rizici za pad cijena... još uvijek vidimo da se cijene kreću unutar ograničenog raspona, češće ispod 50 dolara nego iznad te granice, a rastuća američka proizvodnja iz škriljaca i stagnacija potražnje za naftom u zapadnom svijetu potkopavaju nastojanja rezova proizvodnje izvoznica s Bliskog istoka", dodao je.

Podaci iz američkog Instituta za naftu u utorak pokazali su da su američke zalihe sirove nafte prošli tjedan pale za više nego što je predviđeno, ali su zalihe benzina i destilata porasle.

Podaci američkog Instituta za naftu u utorak su pokazali da su američke zaliha sirove nafte u prošlome tjednu pale više nego što se očekivalo, dok su istodobno porasle zalihe benzina i derivata. Danas poslijepodne očekuje se službeno izvješće američke vlade, koje se često razlikuje od podataka iz industrije.

OPEC i neki proizvođači izvan te grupe dosegnuli su 106-postotnu usklađenost s dogovorenim rezovima proizvodnje u svibnju, kazao je Reutersu dobro informirani izvor. To znači da su smanjili proizvodnju više od dogovorenog. Usklađenost OPEC-ovih članica iznosila je 108 posto, a proizvođača izvan tog kartela 100 posto, kazao je izvor.

>>> Nazire se ‘kapitulacija ulagača’: Cijene nafte pale četvrti tjedan zaredom

Međutim, pojedini analitičari kažu da su prije tog dogovora o rezovima neke zemlje povećale proizvodnju. "Brojni proizvođači, posebice Irak, Saudijska Arabija i Rusija, agresivno su povećavali svoje proizvodnju prije samog dogovora brzim projektima, širenjem programa bušenja i razvijanjem rezervnih kapaciteta", tvrde analitičari BMI Researcha. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 43,90 dolara, za 56 centi niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

24. ožujak 2023 09:35