Aktualno
StoryEditor

NASA traži ‘svemirskog čuvara‘

04. Kolovoz 2017.

NASA traži "svemirskog zaštitara" koji bi trebao sačuvati Zemlju od izvanzemaljaca, piše BBC.

Glavni zadatak mu je izbjeći "biološku kontaminaciju tijekom ljudskih ili robotiziranih istraživačkih misija u svemiru".

To se vrijedi i obrnuto i odnosi se na letjelice koje se vraćaju na Zemlju, kao i na rizik od ljudskog onečišćenja drugih planeta.

Uz atraktivni naziv radnog mjesta, nudi se i primamljiva godišnja plaća između 124.406 i 187.000 dolara.

>>>NASA priprema test za obranu od asteroida

Natječaj je američkim državljanima otvoren od srpnja i zatvara se sredinom kolovoza.

Svemirski zaštitar nije nova ideja. Originalni UN-ov sporazum o istraživanju svemira iz 1967. poziva države koje izvode svemirske misije da vode brigu o onečišćenju.

Među glavnim zadacima Ureda za zaštitu planeta je sačuvati "prirodno stanje" drugih svjetova i "poduzimanje mjera zaštite Zemljine biosfere u slučaju da postoji izvanzemaljski život", navodi BBC.

Ta velika odgovornost objašnjava velikodušnu plaću, ali zahtjevne su i kvalifikacije. Osim "naprednog znanja o zaštiti planeta" kandidati moraju imati iskustva u "svemirskim programima od nacionalnog značaja".

>>>NASA odbacila optužbe o posjedovanju kolonije robova na Marsu

Najpoželjnije diplome su iz fizike, strojarstva i matematike, a zahtjeva se i sigurnosna provjera.

NASA uzima svemirsku zaštitu vrlo ozbiljno, pa se priprema uništiti letjelicu Cassini koji istražuje Saturn kako ne bi nekontrolirano pao i zagadio Zemlju, baš kao što je 2003. učinila s Galileom koji je obilazio orbitu Jupitera.

06. listopad 2022 10:25