Aktualno
StoryEditor

Nitko nema vremena za doručak, zato je tu brunch - dva obroka u jednom

04. Rujan 2019.

Kasni doručak ili ručak koji traje do užine, kombinirani obrok čiji naziv brunch potječe od engleskih riječi ‘breakfast‘ (doručak) i ‘lunch‘ (ručak), ustalio se i na jelovnicima u boljim hrvatskim restoranima i hotelima, a sve više ga prakticiraju i oni koji uživaju u kreiranju jela prema svojim receptima u vlastitoj kuhinji. Umjesto gubljenja vremena na dva obroka, doručak i ručak spoje se u jedan u vrijeme kad kome odgovara, a s obzirom na to da nije riječ o klasičnom objedu, ponuda hrane je raznolika; ona koja se služi i za doručak i ručak, a takva su i pića i napitci.

Liderovih 5 prijedloga za ukusne bruncheve:

ZOBENA KAŠA S VOĆEM

Sastojci: 50 g zobene kaše, 100 ml mlijeka, 2 žlice jogurta, žličica cimeta, 50 g miješanih bobica voća, žličica meda

Priprema: Pomiješati zobenu kašu, mlijeko i cimet te dodati malo soli. Pustiti da odstoji i ako je potrebno doliti malo vode. Preliti jogurtom, dodati voće i preliti medom. Može se dodati suho voće, orašasti plodovi, naribana jabuka ili kruška te usitnjeno tropsko voće.

GLJIVE S JAJIMA

Sastojci: 500 g gljiva, svježi list majčine dušice, 500 g svježe rajčice, 4 jaja, 2 velika luka, žlica ulja, žličica paprike, sol, papar

Priprema: Zagrijati ulje u velikoj tavi i nekoliko minuta pržiti luk. Pokriti tavu i ostaviti luk da se kuha u vlastitom soku pet minuta. Dodati izrezane gljive i list majčine dušice te kuhati pet minuta često miješajući. Dodati izrezane rajčice i papriku, pokriti posudu i kuhati još pet minuta te začiniti.

OMLET

Sastojci: 1 jaje, 1 dl mlijeka, prstohvat cimeta, pola žličice ulja, 100 g svježeg sira, 175 g usitnjenih jagoda, malina i borovnica

Priprema: Pomiješati jaje, mlijeko i cimet. Zagrijati ulje u tavi i ravnomjerno uliti smjesu. Peći nekoliko minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ne treba okretati. Izvaditi na tanjur, premazati svježim sirom, rasporediti voće, zarolati i poslužiti.

MEKSIČKI GRAH S AVOKADOM

Sastojci: 270 g pirea od rajčice, 1 crveni luk, 4 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, žličica mljevenog kima, žličica čilija, 800 g crnoga graha iz limenke, sušeni mali peršin, 4 kriške kruha, 1 avokado, malo soka limete

Priprema: Luk popržiti na ulju, dodati češnjak pa kim i čili. Dodati grah i malo vode i lagano kuhati. Umiješati dio rajčice i peršin. Rasporediti po kriškama, dodati kriške avokada te preliti umakom od rajčice, luka i limete.

SMOOTHIE OD MALINE, ANANASA I MANGA

Sastojci: 1 ananas, 1 mango, 1,25 dl vode, 250 g malina, led

Priprema: Ananas i mango oguliti i izrezati na sitne komade, uliti vodu, dodati maline i led te izmiksati.

24. travanj 2024 11:11