Aktualno
StoryEditor

Nizozemska, Švicarska i Irska među najzloglasnijim poreznim utočištima svijeta

19. Prosinac 2016.

Nizozemska, Švicarska i Irska uvrštene su na listu najgorih poreznih oaza svijeta, u paru s Bermudskim i Kajmanskim otočjem, kad govorimo o spremnosti da se velikom biznisu pomogne u izbjegavanju plaćanja poreza.

Nacije su prozvane u posljednjem izvješću Oxfama, međunarodne konfederacije dobrotvornih udruga čiji je cilj dokidanja siromaštva.

>>>Irski BDP u 2015. porastao za ‘dramatičnih’ 26.3 posto

Irska je na listi od 15 zemalja zauzela visoko šesto mjesto zahvaljujući spremnosti da pomogne velikim korporacijama smanjiti porezna opterećenja, agresivnom planiranju poreznih struktura i takozvanim ‘‘dražesnim dogovorima‘‘.

"Otrovni globalni sustav"

Jim Clarken, koji rukovodi irskim ogrankom Oxfama, kaže da je nacija postala dio ‘‘otrovnog globalnog sustava‘‘ koji uslužuje nekolicinu vrlo bogatih klijenata, dok obični ljudi plaćaju danak kroz gubitak temeljnih javnih servisa.

>>>EK zahtijeva da Apple vrati Irskoj 13 milijardi dolara poreznih povlastica

- Diljem svijeta, mi smo poznati kao zemlja dobre zabave, lošeg vremena i grozne porezne politike koja pogoršava nejednakost dok dozvoljava ponekim od najbogatijih kompanija svijeta da izbjegnu platiti svoj pošten danak društvu - rekao je.

Izvješće Oxfama (.pdf) kao najzloglasnije svjetsko utočište navodi Bermude, za kojima slijede Kajmansko otočje i Nizozemska. Na četvrtom mjestu je Švicarska, petom Singapur, a šestom Irska.

25. travanj 2024 15:58